5 redenen waarom de darm niet uit zichzelf herstelt

Darmklachten kunnen in de loop van de tijd steeds erger worden. Hoe kan dat? Waarom herstelt de darm niet uit zichzelf? In dit artikel komen de 5 belangrijkste redenen aan bod waarom het uit de hand kan lopen en de balans niet vanzelf herstelt.

Hoe het in de praktijk vaak gaat

Darmklachten beginnen vaak klein, een beetje obstipatie bijvoorbeeld. Beetje vervelend, maar prima mee te leven. Dat kan een aantal jaar redelijk stabiel blijven. Soms is er dan een duidelijk moment waarop je klachten uit de hand lopen: na een antibiotica kuur of een voedselvergiftiging bijvoorbeeld.

Heel vaak is het meer een glijdende schaal: je obstipatie wordt erger en je krijgt steeds meer last van gas. Voor je het weet heb je pijnlijke bellen van gas door je buik reizen, constant buikpijn, last van krampen en nou moe, diarree?

Er kunnen zelfs nieuwe klachten bijkomen die niet veel met de darm te maken lijken te hebben (maar stiekem wel een relatie hebben), zoals vermoeidheid of huidklachten. Als je het op z’n beloop laat, kan het behoorlijk uit de hand lopen!

De 5 belangrijkste redenen waarom de darm niet uit zichzelf herstelt

 

1 – Je geeft de verkeerde darmbewoners te eten

In je darm wemelt het van de micro-organismen, dit heet je darmflora. Bacteriën zijn als hoofdbewoners veruit in de meerderheid. Je kan bacteriën onderscheiden in bacteriën die goed voor je zijn en bacteriën waar je last van kan krijgen. Het gaat om de aantallen en de balans; je hebt altijd wel wat van de minder goede bacteriën in je darm waar je pas bij grote aantallen last van kan krijgen. Maar zolang hun aantallen binnen de perken blijven, is er niets aan de hand.

Goede en ‘slechte’ bacteriën

De verschillende bacteriesoorten hebben verschillende voedselvoorkeuren. Je bacterievrienden leven met name op onverteerbare koolhydraten. Dat zijn vezels die met name in groenten en fruit zitten. De bacteriën die je klein wilt houden zijn vaak eiwit etende bacteriën. Dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, ei en zuivel bevatten in verhouding veel eiwit. Die moet je dan wel goed kunnen verteren en opnemen. Je kan zo’n 25 gram eiwit in één maaltijd verteren en opnemen. De rest blijft over. Een overmaat aan dierlijke producten eten én de trend om eiwitrijk te eten heeft dus ook een potentieel nadeel!

Je hebt daarnaast voldoende maagzuur nodig om je eiwitten goed te kunnen verteren. Hier gaat het ook vaak mis bij mensen met darmklachten. In dit geval loop je ook bij normale tot lage hoeveelheden eiwit de kans dat de vertering en opname niet optimaal verloopt en er eiwit overblijft voor de eiwit etende bacteriën.

Schimmels en gisten

Verder leven er in je darm naast de bacteriën ook schimmels en gisten. Ook hier gaat het weer om het evenwicht. Zolang er ruimschoots goede bacteriën in je darm leven zal je geen last krijgen van een overvloed aan schimmels en gisten. Schimmels en gisten groeien op snelle suikers zoals de suiker die je in de koffie doet en die in koekjes, toetjes en snoep zit. Wit meel valt ook onder de snelle suikers, net zoals wit brood, rijst, pasta etc. Tegelijkertijd vinden je bacterievrienden snelle suikers niet zo fijn. Als je te veel snelle suikers eet, kan de balans vrij snel de verkeerde kant op gaan.

Parasieten

Ook in Nederland komen darmparasieten voor. Best vaak ook. Een sterke, gevarieerde en gebalanceerde aanwezigheid van de goede bacteriën helpt om een besmetting met een darmparasiet te voorkomen. Ook goed je handen wassen met gewone zeep helpt hierbij. Maar soms heb je gewoon pech. Parasieten leven ook op suikers, net als schimmels en gisten.

Problemen in de balans van de darmflora

Problemen kunnen dus ontstaan als er een overmaat aan verkeerde bewoners in de darm aanwezig is in verhouding tot de goede bacteriën. De oorzaak is soms groei van de slechterikken, maar soms ook puur alleen afsterving van de goeierikken en vaak is het een combinatie van de twee. Zodra de balans de verkeerde kant op geslagen is, is het lastig om de boel weer terug te draaien alleen met voeding en zullen je darmklachten niet uit zichzelf herstellen.

De invloed van de overmaat aan verkeerde factoren is vaak zo groot dat de goede darmbacteriën niet voldoende voet aan de grond krijgen om de balans weer terug te duwen. Sterker nog; de omgeving in de darm wordt steeds ongunstiger en je bacterievrienden nemen over de tijd alleen maar verder in aantal af met meer klachten tot gevolg.

Als je wilt weten hoe het er bij jou voor staat, dan geeft een ontlastingsonderzoek inzicht in de disbalans in de darm. Daarmee kan je vrij eenvoudig laten bepalen hoeveel bacterievrienden je nog hebt en hoe het met de ongunstige factoren staat.

2 – Je komt te veel in aanraking met bacterie-killers

Je goede bacteriën hebben, naast competitie van slechte bacteriën, schimmels, gisten en parasieten, ook te lijden onder diverse invloeden van buiten af. Een aantal dingen die helpen om je goede darmbacteriën om zeep te helpen zijn niet heel verrassend, zoals roken, alcohol en antibiotica.

Waar je misschien minder bij stilstaat is dat eigenlijk alle chemische stoffen een aanslag plegen op je darmflora. Dus niet alleen antibiotica, maar ook alle andere medicijnen in bepaalde mate. Denk ook aan uitlaatgassen, schoonmaakmiddelen, antibacteriële zeep, ontsmettingmiddel voor de handen, oplosmiddelen in verf, lijm en nagellak, bestrijdingsmiddelen die op eten worden gespoten en weekmakers die in plastic zitten en die altijd wel een klein beetje vanuit de verpakking het product in ‘lekken’. Oftewel, zo’n beetje alles waar je dagelijks mee in aanraking komt…

Nou kunnen we heus wel ergens tegen en vallen we niet massaal en spontaan om van een spraytje haarlak, dus geen paniek. Tegelijkertijd moet je deze invloed ook niet onderschatten. Het moeilijke is natuurlijk dat je een deel van de chemische belasting niet kan vermijden omdat het is hoe onze wereld nou eenmaal in elkaar zit op dit moment en je niet in een geïsoleerde luchtbel woont. Het goede nieuws is dat je vaak wel meer kan doen dan je denkt op dit vlak. Als je klachten hebt dan is het zeker een goed idee om je hier eens in te verdiepen voor het nodige evenwicht.

3 – Je hebt te veel stress in je leven

Vanuit je lijf gezien, wordt er bij stress altijd hetzelfde proces gevolgd. De bottomline is dat er adrenaline geproduceerd wordt om met de uitdaging om te gaan. Het effect van adrenaline is dat de bloedtoevoer naar de de verteringsorganen zoals de maag en de darmen wordt afgeknepen.

Het maakt niet uit wat je adrenaline ‘aan’ zet: een drukke baan, file, geldzorgen, ruzie, een overvolle sociale agenda. Te veel ‘aan’ staan knijpt de bloedtoevoer naar de verteringsorganen chronisch af.

Het gevolg is dat er minder spijsverteringssappen gemaakt worden en de darmen anders gaan bewegen. Vaak langzamer; te merken als moeizame stoelgang. Maar soms ook sneller, als een soort paniek reactie wat resulteert in plakpoep of diarree.

Drie dubbele impact van stress

Als je vertering minder goed gaat werken, heeft dat ook een negatieve invloed op je goede darmflora. Daarnaast hebben de goede darmbacteriën rechtstreeks last van stress. Stress pakt je darmflora dus dubbel aan.

Daarnaast hebben ook de cellen van de darmwand er last van. Die krijgen nu minder voedsel via de bloedbaan, maar óók minder voedsel via de goede darmflora. Op termijn verzwakt zo de hele darmwand en wordt je kwetsbaarder voor een verhoogd doorlaatbare darm.

Zolang er stress is, zullen je klachten doorgaans niet uit zichzelf herstellen maar eerder dus juist erger worden.

4 – De cellen van je darmwand krijgen te weinig voedsel

Hierboven werd de darmwand al even genoemd. Naast de darmbacteriën is de darmwand ook van belang! De darm wordt wel beschreven als een holle buis van spier met een slijmvlieslaag aan de binnenkant. Dit slijmvlies zijn eigenlijk de cellen van je darm zelf waar het voedsel wordt opgenomen. De darmcellen maken een slijmlaag aan ter bescherming van zichzelf en in de slijmlaag leven de darmbacteriën.

De darmwand heeft verschillende functies; met name het voortbewegen en het opnemen van het voedsel. In de darmwand zitten ook zenuwen en immuuncellen en er worden neurotransmitters gemaakt zoals serotonine en dopamine. Er kunnen diverse klachten ontstaan als de darmwand niet optimaal gezond is; van obstipatie tot depressieve klachten, van PDS tot voedselovergevoeligheid.

Voeding voor de cellen van de darmwand

De voeding voor de cellen van de darmwand komt vanuit het bloed zoals ook alle andere spieren en cellen van voedsel voorzien worden. Zoals hier boven gezegd, is een optimale bloedtoevoer afhankelijk van hoe onspannen c.q. gestresst je bent. Maar ook in beweging zijn met sport, fietsen, wandelen, traplopen etc is gunstig voor je darmen omdat het de hele bloedsomloop stimuleert en dus ook die naar je darmen.

Een belangrijke tweede voedingsbron voor de darmwand komt van de goede darmbacteriën. Zij zetten de vezels uit groenten en fruit namelijk om in kleine vetzuren. Die zijn zo klein dat ze direct door de darmcel opgenomen kunnen worden en gebruikt kunnen worden als energiebron. Dit is essentieel voor een gezonde darm.

5 – Het immuunsysteem in de darm staat te veel onder druk

Zo’n beetje een kwart van je darm bestaat uit cellen van het immuunsysteem. De darmen hebben dan ook een stevige relatie met hoe je immuunsysteem werkt. Die zorgen er voor dat je niet ziek wordt van wat je eet én ze bestrijden parasieten, gisten en schimmels die per ongeluk mee naar binnen komen.

De eerste lijns verdediging in de darmen

Het eerste stofje wat hierbij komt kijken is het secretoire IgA, ofwel sIgA. Dit stofje kijkt wat er aan rommel in de darm zit en maakt dit onschadelijk nog voordat het goed en wel de darmwand bereikt heeft. Als er over langere tijd veel rommel aanwezig is in de darm, maakt dit stofje overuren en kan het op termijn uitgeput raken. Met minder tot heel weinig sIgA maken vervelende bacteriën, gisten, schimmels, parasieten en virussen meer kans, waardoor je in een vicieuze circel kan komen. De balans gaat er steeds verder uit met op den duur toenemende darmklachten tot gevolg.

De tweede lijns verdediging in de darmen

Los daarvan komt, zodra de eerste afweer van sIgA niet meer goed werkt, de tweede lijns afweer in actie. Dit is een stofje dat beta-defensine heet. Beta-defensine werkt als een soort zelfgemaakt antibiotica. Een grof geschut in een poging om parasieten, schimmels, gisten etc te doden. Alleen neemt hij en passant de goede darmflora ook mee… en we hebben hierboven gezien dat dát nou net een beetje jammer is.

Conclusie

Je ziet het; alles in de darm is van elkaar afhankelijk én een aantal zaken die onze darmgezondheid onder druk zetten zijn wijdverspreid aanwezig in onze maatschappij. Dat is waarom darmklachten relatief vaak voorkomen!

Je hebt nu meer zicht op waarom de darm niet uit zichzelf herstelt en klachten zelfs juist erger kunnen worden met de tijd. Gelukkig betekent dat niet dat je er niks aan kan doen! Wat je nodig hebt is inzicht in waar het bij jou uit balans gaat in je darm en daarna kan je met gerichte voeding, leefstijlaanpassingen en voedingssupplementen de balans weer de goede kant op helpen.

Wil je grondig met je darmklachten aan de slag?

Begin dan met het Oerwijz Darmherstelplan

Lees ook

31 Reacties

 1. Marjolein

  Hoi Susanne,

  Wat fijn dat je dit artikel hebt gepubliceerd!

  Zelf kwam ik het tegen na zelfonderzoek over mijn darm. Ik heb ik een eencellige parasiet in de darm waar ik probeer vanaf te komen. Een geslaagde behandeling hierbij is erg moeilijk en volgens de huisarts verdwijnt deze vanzelf wel weer.
  Al een jaar lang heb ik diarree en na het krijgen van 2 zware anti-biotica kuren ben ik nog niet van de klachten af. Tijdens de kuur en 2 weken daarna waren ze altijd weg, maar vervolgens kwamen de klachten terug.

  Momenteel probeer ik de parasiet in 6 weken te bestrijden door te stoppen met het eten van koolhydraten en zuivel (waar deze parasiet op leeft). Ook voeg ik veel sterke plantaardige en anti-parasitaire kruiden / thee / azijn toe. Vervolgens wil ik na 2 weken tegelijk mijn lekkende darm herstellen met tarwegras. En probeer hierna de darm legen met een binder en / of senna thee.
  Vervolgens veel pre- en probiotica nemen en gefermenteerd voedsel om de gezonde darm bacteriën weer opbouwen.
  Na de 6 weken wil ik nog 3 maanden heel gezond eten, maar wel volkoren producten inbouwen.

  Denk je dat dit zo een battle plan is?
  Of mis ik nog belangrijke dingen?

  Ik hoor graag van je!

  Groetjes Marjolein

  Antwoord
 2. Carmen

  Hoi hoi,
  Ik zie in de reacties onder het artikel vaak staan dat er sprake kan zijn van een maagzuurtekort of juist maagzuur teveel. Nu snap ik dat een teveel aangepakt kan worden door bijv maagzuurremmers, maar hoe pak je een maagzuurtekort dan aan? Ik heb zelf het idee nav van mijn klachten (oprispingen, stinkende winden, borrelende darmen…) dat er hier misschien bij mij sprake van is. Alvast dank!

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Hoi Carmen,
   Dit is een hele goede vraag. Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde en hangt o.a. af van hoe groot het tekort is, wat er verder nog aan de hand is en hoe gevoelig de slijmvliezen geworden zijn door het maagzuurtekort. We helpen je in een consult graag verder met een voor jou passend advies!

   Antwoord
 3. Alex

  Ik zag een aantal reacties voorbijkomen waar ik in het verleden ook last van had. Ik heb zelf baat gehad bij gerstegras. Door het nemen van deze tabletten zijn allerlei maagklachten bij mij verdwenen. Wat ik over gerstegras heb gelezen is dat het ervoor zorgt dat het voedsel langer in de maag blijft, waardoor het maagzuur beter zijn werk kan doen. Gasvorming komt bv vaker voor als het voedsel te snel de maag verlaat. Gerstegras schijnt ook glutenvrij te zijn.
  Wellicht levert het ook verlichting op voor anderen!

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Beste Alex, dank je voor je toevoeging. Wat fijn dat je goed baat hebt gehad bij gerstegras. Het is altijd fijn als één product zo goed aanslaat. Wij zien in de praktijk vaak dat de klachten complexer in elkaar zitten en dat het van meerdere verschillende kanten tegelijk aangevlogen moet worden om verschil te maken. Het effect op de maag wat jij noemt, is mij niet bekend eerlijk gezegd. Voor veel mensen is een maagzuurtekort een probleem waardoor voedsel al te lang in de maag blijft. Dan heb je niet meer tijd in de maag nodig, maar meer maagzuur. Bij een maagzuuroverschot, is er ook niet meer tijd in de maag nodig maar een rem op de maagzuurproductie. Gasvorming kan optreden in beide gevallen, maar juist ook vaak bij een maagzuurtekort als het voedsel al te lang in de maag blijft. Ik denk dan ook dat het werkingsmechanisme voor de afname van je klachten net iets anders in elkaar heeft gezeten, maar dat maakt niet uit want er vanaf is er vanaf :-). Gerstegras is inderdaad glutenvrij. De gluten komen pas in de graankorrels.

   Antwoord
 4. Karlijn

  Ik heb een vraag, ik heb al 4 jaar last van klachten maag/darm. Niemand lijkt iets te kunnen doen.
  Ik heb last van oprispingen die ruiken naar rotte ei. (meestal begint het in de wintermaanden en houdt het weer op zo in april mei) ik heb dit nu 4 jaar het ene jaar is het erger dan het andere jaar, vaak gaat het gepaard met diaree. Ik heb maagonderzoek, darmonderzoek gehad..
  Soms komt er uit dat ik een bacterie heb, dan krijg ik antibiotica en nemen de klachten meteen af en zijn binnen 2 dagen weg.
  Na de kuur komt het weer terug. Heeft iemand ervaring met die lucht en waar komt het vandaan? Ik wil er af!!!

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Hoi Karlijn, alles wat gepaard gaat met rot ei/ zwavel luchten heeft doorgaans te maken met de eiwitvertering. De maag speelt een grote rol in de eiwitvertering. Het maagzuur begint namelijk de eiwitten alvast iets losser te maken zodat de enzymen er later beter bij kunnen. Dan heb je wel genoeg maagzuur nodig natuurlijk. Anders blijft het eten langer in de maag ‘hangen’ en wordt de kans op oprispingen groter.

   Het seizoens-effect is wel bijzonder. Daar kan ik zo 1-2-3 ook niet van bedenken waar dat mee te maken kan hebben.

   Maar als een anti-bioticakuur zo goed werkt dan is er iig duidelijk een relatie met een bacterie overgroei. Is dat dan toevallig de Helicobacter Pylori die uit de onderzoeken naar voren komt? Dat is een bekende die in de maag kan overgroeien. Vooral bij een maagzuur tekort. De diarree is dan weer niet in lijn met de Helicobacter, maar vaak gaan er meerdere dingen tegelijk uit balans. Want als de maag het niet lekker doet dan werkt dat door op de rest van de darmen en kan je ook verder op in het verteringsysteem klachten krijgen.

   Het probleem van antibioticakuren voor maag- en darmklachten is dat ze, naast dat ze bepaalde zaken oplossen, ook dingen stuk maken. Je moet dan geluk hebben dat je na de kuur spontaan een goede darmflora terug opbouwt, maar dat is vaak niet zo. Al met al lijkt het er op dat jouw klachten vragen om een veel bredere aanpak om je hele darmflora op orde te krijgen en de maag goed te laten functioneren, zomer of winter!
   We helpen je er graag bij hoor! Hartelijke groet, Susanne

   Antwoord
   • Karlijn

    Dankjewel voor je uitgebreide antwoord.
    Die bacterie is idd vorig jaar bij me gevonden, maar nu (met dezelfde klachten is hij niet aanwezig) ze hebben ook alleen maar gekeken of die bacterie te zien was. Heb nu maagzuurremmers gekregen (dat helpt totaal niet naar mijn idee) ik ben echt wel een beetje ten einde raad, krijg ook het gevoel alsof het niet serieus genomen wordt.
    Maar u heeft vaker van die klachten gehoord? En dan bedoel ik die rotte ei lucht? Want dat vind ik echt het meest erge
    Mvg karlijn

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

     Hoi Karlijn,
     We horen het niet heel vaak dat de rotte ei lucht zo op de voorgrond treedt, maar het komt zeker vaker voor. En ik kan me voorstellen dat je daar last van hebt. Als een maagzuurremmer niet helpt, dan ondersteunt dat eigenlijk het idee dat het startprobleem een tekort aan maagzuur is. Het maagzuur verder remmen zal dan niks helpen. Hartelijke groet, Susanne

     Antwoord
 5. Carin

  Hallo. In april dit jaar kreeg ik flinke buikgriep klachten die lang bleven duren. Uiteindelijk uit een ontlasting onderzoek kwam dat ik een yersinia enteroccocus bacteriële infectie had. Heb geen ab kuur gekregen, mijn lichaam zou het zelf oplossen. Na weer een tijdje kwam uit het ontlasting onderzoek dat de bacterie weg was. Het is zelfs op kweek gezet om eventuele eitjes te vinden maar die waren er ook niet. Maar nu na ruim 5 maanden blijf ik maar buikpijn en krampen en diarree houden. Soms gaat het heel goed, maar daarna meteen weer helemaal slecht. Heb ook last van de gewrichten in de knieën en ellebogen. Kan niet zeggen dat ik heel erg moe ben, maar voel me er wel vervelend van. Ben al maanden bezig met probiotica zakjes. Zolang ik die inneem gaat het wel maar zodra ik het niet meer neem gaat het snel weer bergafwaarts helaas. Ze zijn behoorlijk duur, ik kan ze nu ook niet meer betalen dus het houdt een keer op. Wat kan ik nog doen?

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Beste Carin, de probiotica houdt dus duidelijk de balans er in bij je. Er kunnen best veel dingen mis gaan in de darmen helaas. Vaak zien we dat iets als een yersinia infectie de boel zo uit balans haalt dat je er maar met moeite van herstelt. Als je gewrichtsklachten begonnen zijn sinds de buik zo uit balans is, dan kan het zijn dat je darmflora ontstekingsbevorderende stoffen aan het produceren is. Dat zijn dan ongewenste bacteriën die dat doen. Er is helaas geen snelle oplossing die ik zo voor je hier neer kan zetten. De basis voor gezonde darmen is het eten van ruimschoots voldoende groenten; 400 – 500 gram per dag en het vermijden van koemelk en gluten. Voor de redenen om koemelk te vermijden bij darmklachten kan je hier meer lezen: https://www.vanjedarmklachtenaf.nl/zuivel-vermijden-bij-darmklachten/

   Gaat het dan bij iedereen die zo eet gelijk goed? Nee, zeker niet. Was het maar zo! Maar zonder die basis is de rest wat je doet sowieso water naar de zee dragen. Daarna kom je toch uit bij het doen van een ontlastingsonderzoek om meer inzicht te krijgen in wat er nou loos is in die darmen. Als dat financieel geen optie is, kan je natuurlijk eens kijken of je een goedkopere versie van je probiotica kan vinden terwijl je ondertussen aan de slag gaat met die basis van de voeding. Of eens kijken of je probiotica via de huisarts kan krijgen misschien?

   In ieder geval veel sterkte en ik hoop echt dat je je gauw beter gaat voelen.

   Hartelijke groet, Susanne

   Antwoord
 6. Frea

  Mijn parasiet is weg na darmonderzoek zei de dokter maar nog zoveel diarree kan u mij vertellen hoelang dit nog kan duren heb het nu al 2 maanden

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Beste Frea, fijn dat de parasiet weg is, maar er is duidelijk nog iets anders of iets nieuws aan de hand. Als de parasiet de enige oorzaak was geweest van je klachten dan had je gelijk verbetering moeten merken zodra hij weg was MITS de behandeling geen nieuwe schade aan heeft gericht. Want dat kan helaas. Als een parasiet behandeld wordt met antibiotica bijvoorbeeld, dan loop je risico op het ontstaan van antibiotica geassocieerde diarree. Je verlaagt het risico hierop door het gebruik van een goede probiotica met specifieke bacteriestammen tegelijk met het de antibioticakuur. Gelukkig weten steeds meer huisartsen dit, maar nog niet iedereen is aangehaakt.

   Het kan natuurlijk ook zijn dat al vanaf het begin de parasiet niet de enige oorzaak was van je klachten. Er is een heel scala aan dingen waar je diarree van krijgt en soms heb je 2 of 3 van die dingen tegelijk. Daarom brengen we bij vanjedarmklachtenaf.nl zo breed mogelijk in kaart hoe het op alle vlakken er voor staat bij iemand. Er is eigenlijk bijna nooit maar 1 oorzaak van klachten namelijk.

   Mijn idee is in ieder geval dat 2 maanden meer dan genoeg tijd is om op natuurlijke wijze verbetering op te laten treden. Aanhoudende diarree is een teken dat er iets nog niet goed gaat. Het is vermoeiend en je kan je afvragen of je je voedingsstoffen nog wel goed opneemt. Tijd om er mee terug te gaan naar de huisarts dus óf om het op een andere manier aan te pakken natuurlijk. Je bent bij ons van harte welkom uiteraard. Veel succes en hopelijk knap je snel op!

   Groet, Susanne

   Antwoord
   • Frea

    Wat kunnen jullie voor mij doen ik ben echt heel moe en heb ook nog en zieke man dus het gaat dubbel op
    Frea

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

     Beste Frea,

     Je hebt heel wat op je bord als ik het zo lees. Onze aanpak staat uitgebreid beschreven op de website bij het darmherstelplan: https://www.vanjedarmklachtenaf.nl/darmherstelplan/ .

     In de intake wordt altijd eerst een uitgebreide analyse gemaakt van wat er precies aan de hand is en wat er al dan niet met onderzoek nog verder uitgezocht kan worden. Adviezen zijn gericht op voeding, leefstijl en voedingssupplementen.

     Als onze aanpak je aanspreekt kan je via de online agenda een afspraak maken bij één van de therapeuten: https://www.vanjedarmklachtenaf.nl/afspraak-maken/

     Hartelijke groet,
     Susanne

     Antwoord
 7. mustafe

  Hoi

  Ik had voor het eerst een abces gehad 2 jaar k had een antibiotica kuur ervoor gehad. Alles ging goed tot ik in een korte tijd weer een 2e abces had gehad weer een antibiotica kuur gehad, vervolgens was de abces weg en ging alles goed. Maar na paar maanden kreeg ik ineens een steenpuist en die bleef maar komen heb daar ook een kuur voor gehad maar na de kuur bleven ze maar komen die steenpuisten maar ook van die mini onstoken bultjes met gele koppen. Nu anderhalf jaar verder en heb nog steeds dezelfde klachten, na veel google ben ik erachter gekomen dat het aan mijn dieet kan liggen . Kan kloppen want ik ik eet alleen maar ongezond en bijna niet gezond. Denken jullie dat het aan mijn dieet ligt of aan iets anders?

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Beste Mustafe, ik begrijp je zoektocht. Wat je eet heeft op heel veel verschillende manieren te maken met je klachten: je hebt ruimschoots voldoende vezels, vitamines, mineralen en eiwitten nodig voor een gezonde darmflora. Een gezonde darm, dus zowel gezonde darmbacteriën als gezonde darmcellen, wordt vanuit de orthomoleculaire visie gezien als de hoeksteen van je hele gezondheid. Zeker ook met de huid zien we een relatie. De huid kan soms echt last hebben van te veel afvalstoffen en/ of te weinig goede stoffen in de darmen. Je hebt daarnaast ook genoeg vitamines, mineralen en eiwitten en goede vetten nodig om je immuunsysteem goed te laten werken zodat de ontstekingen ook kunnen genezen. Het lastige van een antibioticakuur is dat je het soms echt even nodig hebt, maar dat tegelijkertijd je goede darmflora ook om zeep geholpen wordt. Dan heb je goede voeding nodig om het weer op een goede manier op te bouwen. Helaas gaat dat niet altijd goed en kan je juist kwetsbaarder worden. Bij steenpuisten spelen ook bacteriën een rol. Als zo’n steenpuist openbarst, loop je het risico dat je ergens anders een nieuwe krijgt door verspreiding van de bacterie. Hygiëne speelt dus ook een rol, maar kijk uit dat je hier niet in doorschiet want dan kan je huid juist weer kwetsbaarder worden. Als je echt alleen maar ongezond eet zoals je zegt, dan lijkt me daar wel een groot winstpunt zitten. Of het je hele probleem op gaat lossen is natuurlijk de vraag, maar het zal zeker een stap in de goede richting zijn!
   Succes en hartelijke groet, Susanne

   Antwoord
 8. Debbie

  Ook ik had ineens een aanval van maagbranden, vreselijk, kon er niet van slapen, naar de huisarts geweest en gaf mij maagzuurremmers pantoprazol. In de 1e instantie hielp het wel, maar werd er erg moe van en voelde mij eigenlijk steeds beroerder worden. Ik heb er veel over gelezen en heb de test gedaan met backing soda en bleek dat ik te weinig maagzuur had!
  Ik heb een afspraak gemaakt met een orthomoleculair therapeute en daaruit bleek dat het maagzuur tekort had te maken met schimmels en bacteriën in mijn darmen. Ook nog candida geconstateerd, met name veel slijm aanmaak. Ik zit nu een paar dagen aan de orthisept plus en merk dat ik mij steeds beter voel. Ook weinig tot geen cafeïne en suikers. Ben zo blij dat ik niet meer ad agressieve zuur remmers zit

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Beste Debbie, wat fijn dat je er met hulp van een orthomoleculair therapeut uit bent gekomen! Te weinig maagzuur komt veel voor. Daar is regulier helaas weinig oog voor. De klachten van een maagzuur tekort en teveel lijken ook wel op elkaar, dat schept wat verwarring. Maar jij bent in ieder geval goed op weg!

   Antwoord
 9. Ruth

  Hoi ik ben ruth ik heb dode darme een ik heb elk dag diarre elk dag een Björk altijd bed een veel has in mij buik een please wat moet ik doen??

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Beste Ruth, ik weet niet wat je bedoelt met een dode darm en een Björk, maar ik begrijp dat je veel last hebt van je buik. Ik wou dat ik zo onder een blog de oplossing voor je kon neerzetten! Maar zo simpel is het helaas niet. Er zijn veel verschillende puzzelstukjes om in kaart te brengen en dan systematisch iets mee te doen: onderzoeken, voeding, ontspanning, leefstijl, neurotransmitters. In deze blog en de reacties heb ik hier en daar al wat tips gegeven waar je in ieder geval mee kan beginnen: goed groenten eten en gluten en koemelk laten staan. Als dit niet genoeg oplevert, zijn er nog zat andere puzzelstukjes om in kaart te brengen maar dan heb je in ieder geval de eerste stappen de goede kant op al gezet. Hartelijke groet, Susanne

   Antwoord
 10. Lisa Albers

  Hallo Suzanne,
  Sinds een paar jaar heb ik darmklachten: borrelende buik, winderigheid, vaak onwel gevoel, soms wegtrekkers (nog net niet flauwvallen). Vaak voor of na toiletbezoek.
  Ik scan voortdurend hoe ik me voel en dat is nooit optimaal.
  Dit met wisselende perioden.
  Sinds 2 weken zit ik weer in zo’n periode en val teveel af omdat ik angst heb om voldoende te eten en het staat me ook tegen.
  Vooral de angst om me ziek te voelen is erg groot en ontneemt me mijn levensvreugde. Zo ook de angst voor iets ernstigs.
  Ik ben onderzocht op een parasiet (niet aan de orde). Misschien handig om te vermelden dat mijn ontlasting altijd blijft drijven. Ook op de labuitslagen waren bij de bloedwaarden geen afwijkingen gevonden.
  Volgens de huisarts heb ik PDS. Haar diagnose is gebaseerd op mijn genoemde klachten.
  Ze heeft me Omeprazol voorgeschreven en een diëtiste geadviseerd.
  Inmiddels ben ik super slap en wanhopig.
  8 januari krijg ik een darmonderzoek bij de MDL Poli.
  Wat vind jij van dit verhaal en heb jij een gied advies?
  Hartelijke groet, Lisa

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Hoi Lisa,

   Dank je wel voor je bericht. Zo te lezen zit je in een vervelende spiraal van klachten. Ik zie diverse aanknopingspunten, maar de situatie is vrij complex dus met één advies, hoe goed ook, zal je waarschijnlijk niet van al je klachten afkomen. Waar je in ieder geval mee kan beginnen de komende weken, als je dat nog niet doet, is om gluten, koemelk (niet alleen lactose maar helemaal alle koemelk, dus ook lactosevrije dingen), soja en spinazie eens te vermijden. Verder kan je eens kijken naar visualisaties of meditaties of ademhalingsoefeningen op youtube om je te helpen wat minder angstig te voelen. Focus op de kleine dingen die ok zijn of die je fijn vindt; het warme water van de douche, een schoon dekbed, een gesprekje met een vriendin, een vogeltje wat je buiten ziet, whatever. Het punt is dat je gedachten zichzelf versterken dus je moet je hoofd afleiden. Dit gaat je klachten natuurlijk niet oplossen, maar hopelijk wel je dag dragelijker maken én de ontspanning is ook nodig voor je spijsvertering. In een behandeling is het mogelijk om meer specifiek te bekijken welke ondersteuning je verder kan helpen om je gemoedstoestand te verbeteren.
   Ik weet niet waar de omeprazol precies voor is, maar daar zou ik mee uitkijken. Je kan namelijk ook goed een tekort aan maagzuur hebben, dat geeft ongeveer dezelfde klachten als een overschot. Regulier wordt hier niet naar gekeken en wordt altijd uitgegaan van een overschot. Om de hele situatie goed in kaart te brengen en een behandelplan op maat te maken kan je het beste een intake inplannen.

   Hartelijke groet,
   Susanne

   Antwoord
  • Daan

   Goedemorgen Lisa,

   Bij het lezen van jou klachten dacht ik meteen aan mijn eigen klachten. Ik heb daarbij ook nog misselijkheid maar verder lijkt het gelijk. Ik heb coeliakie en eet ook nog eens conform het Fodmap dieet.
   De klachten blijven aanhouden en het is af en toe niet te doen. Bij een darmonderzoek zeiden ze dat alles er erg gezond uit ziet en dat ik met PDS moet leren leven. Toevallig had ik eergisteren een super goede (voor andere mensen “normale” dag) maar dat is nu weer helemaal slecht. Er is geen pijl op te trekken en ik wordt er erg onzeker van. Het heeft effect op mijn gezin, mijn werk en de kwaliteit van leven.
   Ik loop al ruim 6 jaar met deze klachten en heb al verschillende doktoren en klinieken gezien. Mocht u of Susanne nog tips hebben dan hoor ik het graag. Zelf weet ik niet meer waar ik het moet zoeken..

   Met vriendelijke groet,

   Daan

   Antwoord
   • Susanne Cruijff

    Beste Daan, als je al glutenvrij en FODMaPvrij eet en nog steeds zo veel klachten hebt dan is het echt hoog tijd voor een uitgebreid ontlastingsonderzoek en wellicht ook een onderzoek naar vertraagde allergieën want dit klopt natuurlijk niet. Ik zou niet nog meer gaan schrappen in je voeding, maar eerst wat onderzoek doen. Het ontlastingsonderzoek wat we bij Oerwijz doen is trouwens heel anders dan wat regulier gedaan wordt. Daar zit echt nog winst om er achter te komen wat er nou aan de hand is bij je.
    Groetjes, Susanne

    Antwoord
 11. Tom

  1,5 jaar geleden dacht ik een voorhoofdsholteontsteking te hebben, ik kreeg hiervoor antibiotica. Na een pil geslikt te hebben kreeg ik uitslag op mijn borst en moest ik stoppen en kreeg ik een veel zwaardere kuur. Echter waren weer na 1 pil geslikt te hebben de klachten zo heftig: diarree, buikpijn, slapeloosheid en angst dat de arts zei dat ik ermee moest stoppen.

  Achteraf bleek dat ik nooit een voorhoofdsholteontsteking heb gehad. Echter heb ik ongeveer sinds dat moment enorme pijn in mijn maag na het eten van: knoflook, ui, alcohol en nog een paar prikkelende etenswaren.
  Ik probeer dit eten te vermijden, maar soms maak ik een foutje.
  Ik merk dat ik dan een week lang een heftige pijn in mijn maag heb, het voelt heel schraal aan.

  Ik heb dit sinds die 1,5 jaar al 6 keer meegemaakt. Ik kan amper slapen van de pijn, ik heb minder eetlust, ben moe en emotioneel prikkeliger/wat angstiger.

  De huisarts vertelde mij dat mijn maagwand geïrriteerd is/ontstoken. Dat wordt ook wel acute gastritis genoemd.

  Ik wordt op de H.Pilory bacterie getest. Als deze test positief is denk ik dat ik nóg twee antibiotica kuren zal krijgen om deze bacterie weg te krijgen.
  Nu vraag ik mij af of dit wel verstandig is met al zo’n gevoelige buik.

  Ik heb ook gevraagd voor een onderzoek naar mijn darmflora aangezien het volgens mij is ontstaan sinds/door de antibiotica die mijn darmflora heeft verstoord.
  Echter vertelde ze mij dat dat moeilijk is aangezien iedereen een andere darmflora heeft en ze niet weten wat mijn normaal balans is. Denk jij dat dit zo zwart wit is, of dat ik toch wat aan dit onderzoek kan hebben, zodat ik eventueel met behulp van een juist probiotica mijn darmflora kan herstellen, indien deze uit balans is?

  Ik heb ook angstklachten en vraag mij af of deze ook deels door een verstoord darmflora balans veroorzaakt kunnen worden?

  Heb jij tips of jouw mening voor mij zodat ik mij weer lekker in mijn vel kan voelen?

  Groet Tom (25)

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Beste Tom,

   Ik zie een aantal aanknopingspunten in je verhaal. Het is niet ongebruikelijk dat na antibiotica darmklachten optreden of verergeren. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om de impact te beperken.
   Van de helicobacter pylori kan je inderdaad erg veel last hebben. Dit is een normaal voorkomende bacterie in de maag, maar als hij overmatig aanwezig is geeft hij klachten. Vanuit orthomoleculair perspectief wordt dan gekeken naar waarom die helicobacter pylori uit heeft kunnen groeien. Meestal heeft dat met maagzuur te maken, dus dat is ook een aanknopingspunt.

   Regulier wordt de darmflora zelden onderzocht. Iedereen heeft inderdaad een andere darmflora, maar er zijn wel degelijk ideeën over wat globaal een gezonde darmflora inhoudt. In mijn ervaring geeft een analyse van de darmflora juist goede aanknopingspunten ter verbetering van klachten. Een goede probiotica kan vervolgens onderdeel zijn van het herstel, maar meestal is er wel iets meer nodig zoals aanpassingen in eet- en leefpatroon. Soms is een opschoning van overgroei ook nodig. Dat blijkt dan uit het ontlastingsonderzoek.

   Er is toenemende wetenschappelijke data voor de relatie tussen de darmen en dingen die we als ‘psychisch’ bestempelen zoals angst en depressie. Ik werk in de praktijk altijd met de koppeling tussen de neurotransmitters die onze gemoedstoestand bepalen en de darmen. Ik gebruik daarvoor het model van BrainQ. Hiermee wordt de relatie tussen de darmen en de gemoedstoestand mooi duidelijk en vervolgens zijn er een aantal dingen die je met voeding en leefstijl en voedingssupplementen kan doen om de balans te herstellen.

   Al met al is het niet mogelijk om je even kort een advies te geven om je beter te voelen, maar zijn er wel een aantal dingen waar ik denk dat ik je mee kan helpen en ben je natuurlijk van harte welkom om een intake in te plannen.

   Hartelijke groet, Susanne

   Antwoord
 12. Lisette

  Hoi,

  Interessant om hierover te lezen. Ik ben net hersteld van een agressieve parasiet: amoebe hystolitica. Ik had veel klachten zoals erge huiduitslag op de buik en borst, diarree, misselijk, duizelig, hoofdpijn, vermoeid. Is bestreden met 3 weken antibiotica kuren (2). Erna direct weer gaan werken en nu 2 maanden later weer veel darmklachten. Uit ontlasting onderzoek komt naar voren dat de parasiet weg is.
  Kan het zijn dat je nog darmklachten hebt na parasieten en antibiotica? En kan dat ook extreme vermoeidheid veroorzaken?

  Groetjes, Lisette

  Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Hoi Lisette,
   Ja, dat kan zeker. In ieder geval fijn dat de behandelde parasiet weg is! Na zo’n stevige antibioticakuur is ook de goede flora aangetast en moet er een nieuw evenwicht komen in de darmen. Ik zie wel vaker dat dit niet altijd soepel verloopt en er vervolgens overgroei ontstaat van een ander ongewenst micro-organisme. Of dat de prikkelbaarheid van de darmen flink toeneemt met allerlei klachten tot gevolg. Reken maar dat je moe kan worden van darmklachten! Naast disbalans in de flora en toegenomen prikkelbaarheid, kan er ook nog een laaggradige ontsteking ontwikkelen. Dit kost veel energie met grote vermoeidheid tot gevolg. Maar ook zonder een laaggradige ontsteking zijn mensen met darmklachten vaak erg moe.
   Groet, Susanne

   Antwoord
  • Susanne Cruijff

   Hoi Bea,
   Om te checken of een probiotica de ‘juiste’ voor je is, zijn er een paar dingen om in je achterhoofd te houden. De eerste is hoe je eigen darmflora er uit ziet. Dat weet je alleen als je een ontlastingsonderzoek gedaan hebt naar de darmflora. Het kan zijn dat je klachten voorkomen uit een tekort aan goede bacteriën en dat je met een probioticum supplement precies aan kan vullen wat je nodig hebt. Het kan ook zijn dat je klachten een andere oorzaak hebben en dat een probiotica niet gaat helpen. Als je geen ontlastingsonderzoek hebt, dan is dat een kwestie van uitproberen.
   Als tweede is van belang hoeveel bacteriën er in zitten. Er is veel discussie over hoeveel bacteriën je minimaal in een probioticum moet hebben voor een goed effect. De genoemde waarden liggen tussen de 100 miljoen en 10 miljard. Dat is nogal een grote range… Ook daar zal het waarschijnlijk van meerdere factoren afhangen. Ik kies doorgaans voor de hogere doseringen zodat ik zeker weet dat er voldoende bacteriën op de plaats van bestemming komen.
   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *