Darmklachten herstellen vaak niet vanzelf maar kunnen in de loop van de tijd juist steeds erger worden. Ze beginnen vaak met iets kleins, een beetje obstipatie bijvoorbeeld. Beetje vervelend, maar prima mee te leven. Dat kan een aantal jaar redelijk stabiel blijven. Maar dan komt er op een gegeven moment iets bij. En nog iets. En nog iets. Je obstipatie wordt erger en je krijgt steeds meer last van gas. Voor je het weet heb je pijnlijke bellen van gas door je buik reizen, last van krampen en nou moe, diarree? Als je het op z’n beloop laat, kan het behoorlijk uit de hand lopen. Hoe kan dat? Waarom herstelt het zich niet gewoon uit zichzelf? In dit artikel komen 5 redenen waarom de darm niet uit zichzelf herstelt aan bod.
1. Je geeft de verkeerde darmbewoners te eten
In je darm wemelt het van de micro-organismen. Bacteriën zijn als hoofdbewoners veruit in de meerderheid. Je kan bacteriën onderscheiden in bacteriën die goed voor je zijn en bacteriën waar je last van kan krijgen. Het gaat om de aantallen; je hebt altijd wel wat van de minder goede bacteriën in je darm waar je pas bij grote aantallen last van kan krijgen. Maar zolang hun aantallen binnen de perken blijven, is er niets aan de hand.
Voeding voor bacteriën
De verschillende bacteriesoorten hebben verschillende voedselvoorkeuren. Je bacterievrienden leven met name op onverteerbare koolhydraten, dat zijn vezels die met name in groenten en fruit zitten. De bacteriën die je klein wilt houden leven op eiwitten. Dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, ei en zuivel bevatten in verhouding veel eiwit. Veel dierlijke producten eten én de trend om eiwitrijk te eten heeft dus ook een nadeel!
Voeding voor gisten en schimmels
Verder leven er in je darm naast de bacteriën ook schimmels en gisten. Ook hier gaat het weer om het evenwicht. Zolang er ruimschoots goede bacteriën in je darm leven zal je geen last krijgen van een overvloed aan schimmels en gisten. Schimmels en gisten groeien op snelle suikers zoals de suiker die je in de koffie doet en die in koekjes, toetjes en snoep zit. Wit meel valt ook onder de snelle suikers, net zoals wit brood, rijst, pasta etc. Tegelijkertijd vinden je bacterievrienden snelle suikers niet zo fijn. Als je te veel snelle suikers eet, kan de balans vrij snel de verkeerde kant op gaan.
Problemen kunnen dus ontstaan als er een overmaat aan verkeerde bewoners in de darm aanwezig is in verhouding tot de goede bacteriën. De oorzaak is soms groei van de slechterikken, maar soms ook puur alleen afsterving van de goeierikken en vaak is het een combinatie van de twee. Zodra de balans de verkeerde kant op geslagen is, is het lastig om de boel weer terug te draaien.
De invloed van de overmaat aan verkeerde factoren is vaak zo groot dat de goede darmbacteriën niet voldoende voet aan de grond krijgen om de balans weer terug te duwen. Sterker nog; de omgeving in de darm wordt steeds ongunstiger en je bacterievrienden nemen over de tijd alleen maar verder in aantal af met meer klachten tot gevolg. Als je wilt weten hoe de balans er bij jou voor staat dan kan dat met een ontlastingsonderzoek. Daarmee kan je vrij eenvoudig laten bepalen hoeveel bacterievrienden je nog hebt en hoe het met de ongunstige factoren staat.
2. Je komt te veel in aanraking met bacterie-killers
Je bacterievrienden hebben, naast competitie van slechte bacteriën, schimmels en gisten ed, ook te lijden onder diverse invloeden van buiten af. Een aantal dingen die helpen om je goede darmbacteriën om zeep te helpen zijn niet heel verrassend, zoals roken, alcohol en antibiotica.
Waar je misschien minder bij stilstaat is dat eigenlijk alle chemische stoffen een aanslag plegen op je darmbacteriën. Dus niet alleen antibiotica, maar ook alle andere medicijnen in bepaalde mate. En denk ook aan uitlaatgassen, schoonmaakmiddelen, antibacteriële zeep, oplosmiddelen in verf, lijm en nagellak, bestrijdingsmiddelen die op eten worden gespoten en weekmakers die in plastic zitten en die altijd wel een klein beetje vanuit de verpakking het product in ‘lekken’. Oftewel, zo’n beetje alles waar je dagelijks mee in aanraking komt…
Nou kunnen we heus wel ergens tegen en vallen we niet massaal en spontaan om van een spraytje haarlak, dus geen paniek. Tegelijkertijd moet je deze invloed ook niet onderschatten. Het moeilijke is natuurlijk dat je een deel van de chemische belasting niet kan vermijden omdat het is hoe onze wereld nou eenmaal in elkaar zit op dit moment en je niet in een geïsoleerde luchtbel woont. Het goede nieuws is dat je vaak wel meer kan doen dan je denkt op dit vlak en als je klachten hebt dan is het zeker een goed idee om je hier eens in te verdiepen.
3. Je hebt te veel stress in je leven
Vanuit je lijf gezien, wordt er bij stress altijd hetzelfde proces gevolgd. De bottomline is dat er adrenaline geproduceerd wordt om met de uitdaging om te gaan. Het effect van adrenaline is dat de bloedtoevoer naar de de verteringsorganen zoals de maag en de darmen wordt afgeknepen.
Het maakt niet uit wat je adrenaline ‘aan’ zet: een drukke baan, file, geldzorgen, ruzie, een overvolle sociale agenda. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat deze ‘adrenaline-stress-reactie’ een soort dimmer heeft; beetje stress is beetje adrenaline, veel stress is veel adrenaline. Een beetje adrenaline is zelfs wel lekker; werken naar een deadline, het lekker druk hebben, van het een naar het andere feestje, gezin, kinderen, sociaal leven, lekker intensief sporten. Onze hele samenleving is gericht op doen, prikkels, snelheid en activiteit.
Helaas heeft dit altijd ‘aan’ staan een nadeel namelijk dat de bloedtoevoer naar de verteringsorganen chronisch afgeknepen wordt. Als voorbeeld herken je misschien dat tijdens het geven van een presentatie je vaker een slokje water moet nemen dan als je gewoon veel praat omdat je mond droger is. Dat is het effect van adrenaline. En zo gebeurt dat ook in je maag en je darmen met als gevolg minder spijsverteringssappen en beweging. Alsof je bacterievrienden nog niet genoeg aan hun hoofd hadden, lijden ze ook hier onder. Maar de cellen van je darmwand hebben er ook last van. Stress heeft dus een dubbele impact.
4. De cellen van je darmwand krijgen te weinig voedsel
Naast de darmbacteriën is de darm zelf ook van belang! De darm wordt wel beschreven als een holle buis van spier met een slijmvlieslaag aan de binnenkant. Dit slijmvlies zijn eigenlijk de cellen van je darm zelf waar het voedsel wordt opgenomen ed. De darmcellen maken een slijmlaag aan ter bescherming van zichzelf én in de slijmlaag leven de darmbacteriën.
De darmwand heeft verschillende functies; met name het voortbewegen en het opnemen van het voedsel. In de darmwand zitten ook zenuwen en immuuncellen en er worden neurotransmitters gemaakt zoals serotonine en dopamine. Er kunnen diverse klachten ontstaan als de darmwand niet optimaal gezond is; van obstipatie tot depressieve klachten, van PDS tot voedselovergevoeligheid.
De voeding voor de cellen van de darmwand komt vanuit het bloed zoals ook alle andere spieren en cellen van voedsel voorzien worden. Zoals hier boven gezegd, is een optimale bloedtoevoer afhankelijk van hoe ontspannen c.q. gestresst je bent. Maar ook in beweging zijn met sport, fietsen, wandelen, traplopen etc is gunstig voor je darm omdat het de hele bloedsomloop stimuleert en dus ook die naar je darm.
Een belangrijke tweede voedingsbron voor de darmwand komt van de goede darmbacteriën. Zij zetten de vezels uit groenten en fruit namelijk om in kleine vetzuren. Die zijn zo klein dat ze direct door de darmcel opgenomen kunnen worden en gebruikt kunnen worden als energiebron. Dit is essentieel voor een gezonde darm. Zo zie je dat de darmwand en de goede darmbacteriën afhankelijk zijn van elkaar!
5. Het immuunsysteem in de darm staat te veel onder druk
Zo’n beetje een kwart van je darm bestaat uit cellen van het immuunsysteem. Die zorgen er voor dat je niet ziek wordt van wat je eet én ze bestrijden parasieten, gisten en schimmels die per ongeluk mee naar binnen komen. Het eerste stofje wat hierbij komt kijken is het secretoire IgA, ofwel sIgA. Dit stofje kijkt wat er aan rommel in de darm zit en maakt dit onschadelijk nog voordat het goed en wel de darmwand bereikt heeft. Als er over langere tijd veel rommel aanwezig is in de darm, maakt dit stofje overuren en kan het op termijn uitgeput raken. Met minder tot heel weinig sIgA maken vervelende bacteriën, gisten, schimmels, parasieten en virussen meer kans, waardoor je in een vicieuze cirkel kan komen met op den duur toenemende darmklachten tot gevolg.
Los daarvan komt, zodra de eerste afweer van sIgA niet meer goed werkt, de tweede lijns afweer in actie. Dit is een stofje dat beta-defensine heet. Beta-defensine werkt als een soort zelfgemaakt anitbiotica. Een grof geschut in een poging om parasieten, schimmels, gisten etc te doden. Alleen neemt hij en passant de goede darmflora ook mee… en we hebben hierboven gezien dat dát nou net een beetje jammer is.
Nu snap je waarom het vaak zo is dat de darm niet uit zichzelf herstelt!
Je ziet het; alles in de darm is van elkaar afhankelijk én een aantal zaken die onze darmgezondheid onder druk zetten zijn wijdverspreid aanwezig in onze maatschappij. Dat is waarom darmklachten relatief vaak voorkomen en meestal niet van zelf beter worden als je er eenmaal last van hebt.
Gelukkig betekent dat niet dat je er niks aan kan doen! Wat je nodig hebt is inzicht in waar het bij jou uit balans gaat in je darm en dit kan je krijgen met behulp van ontlastingsonderzoek. Daarna kan je met gerichte voeding en voedingssupplementen de balans weer de goede kant op helpen.
Heb je na het lezen van dit stuk ook zin om een paar dingen te verbeteren? Met het darmherstelplan kan je op gestructureerde wijze je darmklachten aanpakken.
Beste Susanne,
Weet jij misschien of dit helpt tegen darmen https://www.vitaminesperpost.nl/probiotica-plus ?
(probiotica)
Hoi Bea,
Om te checken of een probiotica de ‘juiste’ voor je is, zijn er een paar dingen om in je achterhoofd te houden. De eerste is hoe je eigen darmflora er uit ziet. Dat weet je alleen als je een ontlastingsonderzoek gedaan hebt naar de darmflora. Het kan zijn dat je klachten voorkomen uit een tekort aan goede bacteriën en dat je met een probioticum supplement precies aan kan vullen wat je nodig hebt. Het kan ook zijn dat je klachten een andere oorzaak hebben en dat een probiotica niet gaat helpen. Als je geen ontlastingsonderzoek hebt, dan is dat een kwestie van uitproberen.
Als tweede is van belang hoeveel bacteriën er in zitten. Er is veel discussie over hoeveel bacteriën je minimaal in een probioticum moet hebben voor een goed effect. De genoemde waarden liggen tussen de 100 miljoen en 10 miljard. Dat is nogal een grote range… Ook daar zal het waarschijnlijk van meerdere factoren afhangen. Ik kies doorgaans voor de hogere doseringen zodat ik zeker weet dat er voldoende bacteriën op de plaats van bestemming komen.
Hopelijk heb je hier iets aan!
Hoi,
Interessant om hierover te lezen. Ik ben net hersteld van een agressieve parasiet: amoebe hystolitica. Ik had veel klachten zoals erge huiduitslag op de buik en borst, diarree, misselijk, duizelig, hoofdpijn, vermoeid. Is bestreden met 3 weken antibiotica kuren (2). Erna direct weer gaan werken en nu 2 maanden later weer veel darmklachten. Uit ontlasting onderzoek komt naar voren dat de parasiet weg is.
Kan het zijn dat je nog darmklachten hebt na parasieten en antibiotica? En kan dat ook extreme vermoeidheid veroorzaken?
Groetjes, Lisette
Hoi Lisette,
Ja, dat kan zeker. In ieder geval fijn dat de behandelde parasiet weg is! Na zo’n stevige antibioticakuur is ook de goede flora aangetast en moet er een nieuw evenwicht komen in de darmen. Ik zie wel vaker dat dit niet altijd soepel verloopt en er vervolgens overgroei ontstaat van een ander ongewenst micro-organisme. Of dat de prikkelbaarheid van de darmen flink toeneemt met allerlei klachten tot gevolg. Reken maar dat je moe kan worden van darmklachten! Naast disbalans in de flora en toegenomen prikkelbaarheid, kan er ook nog een laaggradige ontsteking ontwikkelen. Dit kost veel energie met grote vermoeidheid tot gevolg. Maar ook zonder een laaggradige ontsteking zijn mensen met darmklachten vaak erg moe.
Groet, Susanne
1,5 jaar geleden dacht ik een voorhoofdsholteontsteking te hebben, ik kreeg hiervoor antibiotica. Na een pil geslikt te hebben kreeg ik uitslag op mijn borst en moest ik stoppen en kreeg ik een veel zwaardere kuur. Echter waren weer na 1 pil geslikt te hebben de klachten zo heftig: diarree, buikpijn, slapeloosheid en angst dat de arts zei dat ik ermee moest stoppen.
Achteraf bleek dat ik nooit een voorhoofdsholteontsteking heb gehad. Echter heb ik ongeveer sinds dat moment enorme pijn in mijn maag na het eten van: knoflook, ui, alcohol en nog een paar prikkelende etenswaren.
Ik probeer dit eten te vermijden, maar soms maak ik een foutje.
Ik merk dat ik dan een week lang een heftige pijn in mijn maag heb, het voelt heel schraal aan.
Ik heb dit sinds die 1,5 jaar al 6 keer meegemaakt. Ik kan amper slapen van de pijn, ik heb minder eetlust, ben moe en emotioneel prikkeliger/wat angstiger.
De huisarts vertelde mij dat mijn maagwand geïrriteerd is/ontstoken. Dat wordt ook wel acute gastritis genoemd.
Ik wordt op de H.Pilory bacterie getest. Als deze test positief is denk ik dat ik nóg twee antibiotica kuren zal krijgen om deze bacterie weg te krijgen.
Nu vraag ik mij af of dit wel verstandig is met al zo’n gevoelige buik.
Ik heb ook gevraagd voor een onderzoek naar mijn darmflora aangezien het volgens mij is ontstaan sinds/door de antibiotica die mijn darmflora heeft verstoord.
Echter vertelde ze mij dat dat moeilijk is aangezien iedereen een andere darmflora heeft en ze niet weten wat mijn normaal balans is. Denk jij dat dit zo zwart wit is, of dat ik toch wat aan dit onderzoek kan hebben, zodat ik eventueel met behulp van een juist probiotica mijn darmflora kan herstellen, indien deze uit balans is?
Ik heb ook angstklachten en vraag mij af of deze ook deels door een verstoord darmflora balans veroorzaakt kunnen worden?
Heb jij tips of jouw mening voor mij zodat ik mij weer lekker in mijn vel kan voelen?
Groet Tom (25)
Beste Tom,
Ik zie een aantal aanknopingspunten in je verhaal. Het is niet ongebruikelijk dat na antibiotica darmklachten optreden of verergeren. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om de impact te beperken.
Van de helicobacter pylori kan je inderdaad erg veel last hebben. Dit is een normaal voorkomende bacterie in de maag, maar als hij overmatig aanwezig is geeft hij klachten. Vanuit orthomoleculair perspectief wordt dan gekeken naar waarom die helicobacter pylori uit heeft kunnen groeien. Meestal heeft dat met maagzuur te maken, dus dat is ook een aanknopingspunt.
Regulier wordt de darmflora zelden onderzocht. Iedereen heeft inderdaad een andere darmflora, maar er zijn wel degelijk ideeën over wat globaal een gezonde darmflora inhoudt. In mijn ervaring geeft een analyse van de darmflora juist goede aanknopingspunten ter verbetering van klachten. Een goede probiotica kan vervolgens onderdeel zijn van het herstel, maar meestal is er wel iets meer nodig zoals aanpassingen in eet- en leefpatroon. Soms is een opschoning van overgroei ook nodig. Dat blijkt dan uit het ontlastingsonderzoek.
Er is toenemende wetenschappelijke data voor de relatie tussen de darmen en dingen die we als ‘psychisch’ bestempelen zoals angst en depressie. Ik werk in de praktijk altijd met de koppeling tussen de neurotransmitters die onze gemoedstoestand bepalen en de darmen. Ik gebruik daarvoor het model van BrainQ. Hiermee wordt de relatie tussen de darmen en de gemoedstoestand mooi duidelijk en vervolgens zijn er een aantal dingen die je met voeding en leefstijl en voedingssupplementen kan doen om de balans te herstellen.
Al met al is het niet mogelijk om je even kort een advies te geven om je beter te voelen, maar zijn er wel een aantal dingen waar ik denk dat ik je mee kan helpen en ben je natuurlijk van harte welkom om een intake in te plannen.
Hartelijke groet, Susanne
Hallo Suzanne,
Sinds een paar jaar heb ik darmklachten: borrelende buik, winderigheid, vaak onwel gevoel, soms wegtrekkers (nog net niet flauwvallen). Vaak voor of na toiletbezoek.
Ik scan voortdurend hoe ik me voel en dat is nooit optimaal.
Dit met wisselende perioden.
Sinds 2 weken zit ik weer in zo’n periode en val teveel af omdat ik angst heb om voldoende te eten en het staat me ook tegen.
Vooral de angst om me ziek te voelen is erg groot en ontneemt me mijn levensvreugde. Zo ook de angst voor iets ernstigs.
Ik ben onderzocht op een parasiet (niet aan de orde). Misschien handig om te vermelden dat mijn ontlasting altijd blijft drijven. Ook op de labuitslagen waren bij de bloedwaarden geen afwijkingen gevonden.
Volgens de huisarts heb ik PDS. Haar diagnose is gebaseerd op mijn genoemde klachten.
Ze heeft me Omeprazol voorgeschreven en een diëtiste geadviseerd.
Inmiddels ben ik super slap en wanhopig.
8 januari krijg ik een darmonderzoek bij de MDL Poli.
Wat vind jij van dit verhaal en heb jij een gied advies?
Hartelijke groet, Lisa
Hoi Lisa,
Dank je wel voor je bericht. Zo te lezen zit je in een vervelende spiraal van klachten. Ik zie diverse aanknopingspunten, maar de situatie is vrij complex dus met één advies, hoe goed ook, zal je waarschijnlijk niet van al je klachten afkomen. Waar je in ieder geval mee kan beginnen de komende weken, als je dat nog niet doet, is om gluten, koemelk (niet alleen lactose maar helemaal alle koemelk, dus ook lactosevrije dingen), soja en spinazie eens te vermijden. Verder kan je eens kijken naar visualisaties of meditaties of ademhalingsoefeningen op youtube om je te helpen wat minder angstig te voelen. Focus op de kleine dingen die ok zijn of die je fijn vindt; het warme water van de douche, een schoon dekbed, een gesprekje met een vriendin, een vogeltje wat je buiten ziet, whatever. Het punt is dat je gedachten zichzelf versterken dus je moet je hoofd afleiden. Dit gaat je klachten natuurlijk niet oplossen, maar hopelijk wel je dag dragelijker maken én de ontspanning is ook nodig voor je spijsvertering. In een behandeling is het mogelijk om meer specifiek te bekijken welke ondersteuning je verder kan helpen om je gemoedstoestand te verbeteren.
Ik weet niet waar de omeprazol precies voor is, maar daar zou ik mee uitkijken. Je kan namelijk ook goed een tekort aan maagzuur hebben, dat geeft ongeveer dezelfde klachten als een overschot. Regulier wordt hier niet naar gekeken en wordt altijd uitgegaan van een overschot. Om de hele situatie goed in kaart te brengen en een behandelplan op maat te maken kan je het beste een intake inplannen.
Hartelijke groet,
Susanne