6 goede redenen om te ontzuren

Van de week zag ik de eerste krokussen… Jippie, de lente komt er aan! En dan krijg ik zin in lichter eten en lekker even detoxen. En volgens mij ben ik niet de enige want detox is populair en dat is maar goed ook want je lijf kan wel een opschoning gebruiken op z’n tijd. Wat me opvalt is dat er steeds meer aandacht lijkt te komen voor ontzuren. Dus even een artikel dat wat minder specifiek over darmklachten gaat deze keer! Ontzuren is een vorm van detoxen. Ik vind het heerlijk, maar wat is het dan en waarom zou je het doen? Ik kan wel 6 goede redenen om te ontzuren verzinnen, maar eerst even wat meer over ontzuren zelf.

Wat is ontzuren?

Ontzuren betekent dat je bewust bezig gaat met het afvoeren van zuren uit je lichaam. Je hebt het dan over je zuur-base balans. De mate van zuurheid van je lichaam noem je je zuurgraad en kan je meten in de vorm van de pH waarde. Hoe lager de pH, hoe zuurder iets is. Je lichaam kent verschillende pH waarden afhankelijk van het orgaan en de functie. De maag is extreem zuur; pH 2 á 3. De zuurgraad van het bloed wordt strak gereguleerd tussen pH 7,35 en 7,45. In de dikke darm is de optimale zuurgraad rond de pH 6,2.

Waardoor verzuur je?

De zuren die je aanmaakt komen van verschillende kanten: aan de ene kant komt het van buitenaf zoals uit het voedsel. Na afbraak van eiwitten en vetten uit de voeding blijven zuren over. Ook alcohol, suiker, medicijnen (vooral NSAID’s zoals ibuprofen!) en milieuverontreiniging werken sterk verzurend. Aan de andere kant ontstaan zuren van binnenuit als normaal afvalproduct van het afsterven van oude cellen. Dat is een constant proces waarbij ook weer nieuwe cellen gemaakt worden. Er zijn factoren die dit proces versnellen en daarmee bijdragen aan verzuring. Hierbij moet je denken aan stress, straling (van je mobieltje, de magnetron etc) en intensieve lichaamsbeweging.

En hoe kom je weer van je zuren af?

Het lichaam heeft supergoede systemen om de zuurgraad constant te houden: een te veel kan worden uitgeplast, uitgezweten en uitgeademd. Voordat dit gebeurt worden de zuren ‘gebufferd’ zoals dat heet, door een base. Een base is een stof die het zuur aan zich kan binden waardoor het geheel neutraal wordt. Dan ben je ook van je zuur af. De belangrijkste base in het lichaam is bicarbonaat.

De mineralen magnesium, calcium en kalium worden ook genoemd in relatie tot verzuring. Deze relatie is meer indirect. Het eten van deze mineralen zorgt voor de aanmaak van basen in het lichaam. Omgekeerd worden deze mineralen ook beïnvloed door de zuurgraad. Bij een hogere zuurgraad ga je bijvoorbeeld meer calcium uitplassen.

Het komt er op neer dat je de balans er in moet zien te houden tussen verzurend en ontzurend. Zoals je ziet, zijn veel van de dingen die verzurend zijn tot op zekere hoogte te beïnvloeden. De voeding is een belangrijk aangrijpingspunt. Als je gezond eet, eet je altijd eiwitten en vetten. Een bepaalde mate van verzuring is dan ook normaal. Je hebt natuurlijk wel invloed op of je veel vet en eiwit eet en hoeveel ontzurende voeding je daar tegenover zet.

zuur-base voedingswijzer (Alka)

De PRAL waarde

Hele goede voedingsbronnen van de genoemde ontzurende mineralen zijn groenten, fruit en kruiden. Je denkt misschien aan zuivel als bron voor calcium, maar zuivel bevat ook verzurende dingen zoals eiwit, vet en fosfaat waardoor zuivel netto meestal verzurend is. Deze balans tussen ontzurende mineralen enerzijds en verzurende stoffen anderzijds wordt uitgedrukt in de PRAL waarde van een voedingsmiddel. PRAL staat voor het Engelse Potential Renal Acid Load, oftewel de zuurlading van het voedingsmiddel voor de nieren. Elk voedingsmiddel heeft een eigen PRAL waarde. Groenten, fruit en kruiden hebben een negatieve PRAL waarde, oftewel zijn ontzurend. De rest heeft een positieve PRAL waarde, oftewel is verzurend. Een mooi overzicht vindt je in deze zuur-base voedingswijzer.

 

De 6 goede redenen om te ontzuren:

 

1. Met ontzuren voorkom je of herstel je een mineralentekort

Verzuren hoort een beetje bij het leven. Zeker boven de 40 raken we steeds meer verzuurd. Alleen verzuren we tegenwoordig wel erg snel! We hebben steeds meer verzurende factoren in ons leven en eten vooral ook te weinig basische voedingsmiddelen a.k.a. groenten, verse kruiden en fruit. Er is de laatste tijd een trend de goede kant op want in vergelijking tot pak ‘em beet 10 jaar geleden wordt er meer groenten en fruit gegeten. Maar we zijn er nog niet.

Gemiddeld eten we 143 gram groenten per dag en haalt maar 16% van de Nederlanders het om meer dan 200 gram groenten te eten. Vanuit orthomoleculair perspectief begint de aanbevolen hoeveelheid groenten zelfs bij 500 gram per dag! En dit heeft grotendeels met ontzurend tegenwicht te maken. Als je dit niet eet, kan je er vanuit gaan dat je te weinig mineralen binnen krijgt. De verzuring gaat dan harder dan je wellicht zou willen, maar mineralen doen veel meer.

Een mineralentekort is echt niet cool; magnesium heb je nodig voor je spieren, een goed humeur, ontspanning, soepele toiletgang etc etc. Calcium heb je o.a. nodig voor je botten, je spieren en je tanden. Kalium is nodig voor een goede bloeddruk en prikkelgeleiding naar de spieren. Zink is nodig voor gezond haar, sterke nagels en een goed immuunsysteem. Als je gaat ontzuren ga je mineralen aanvoeren en dat levert je dus veel meer op dan alleen een goede zuurgraad!

2. Om chronische klachten aan te pakken of te voorkomen

Op diverse sites komen rijtjes met klachten langs die te maken zouden kunnen hebben met verzuring. Wat je in de literatuur ziet, is dat er op diverse vlakken een relatie met verzuring gezien wordt. Denk aan de bloedvaten, de spieren, de gewrichten, de botten, de insuline gevoeligheid. Er wordt dan doorgaans een vergelijking gemaakt tussen de zuurlading van de voeding en bepaalde parameters die belangrijk zijn voor de gezondheid van een bepaald systeem. Bijvoorbeeld botdichtheid, totale spiermassa ed. De onderzoeken worden zo veel mogelijk gestandaardiseerd, maar een zwak punt blijft dat veel van deze systemen supercomplex zijn en de zuurbalans niet de enige factor is die van belang is. Heel interessant zijn onderzoeken naar het effect van actief ontzuren door de voeding aan te passen of bicarbonaat toe te voegen en dan nog eens te meten. Dat soort onderzoeken zijn er helaas nog weinig.

Er zijn dus aanwijzingen uit onderzoek dat verzuring een rol speelt bij gezondheid. Plus we weten dat enzymen erg gevoelig zijn voor de zuurgraad. Bij ALLE omzettingen en processen in ons lichaam zijn enzymen betrokken. Zonder enzymen bestaan we niet. De optimale zuurgraad voor enzymen mikt nogal nauw. Het klinkt daardoor heel aannemelijk dat een goede zuurgraad belangrijk is. Ervaringsverhalen zijn er ook genoeg. Als je bedenkt dat van iedereen boven de 40 al ruim 37% een chronische ziekte heeft en dat percentage oploopt naar 90% (!) tegen de tijd dat we 75 zijn, dan past dat wel bij de met de leeftijd toenemende verzuring.

3. Vanwege de ultragezonde side effects

Maar waarom mensen zo kunnen opknappen als ze gaan letten op hun zuurgraad is dus vanuit de wetenschap nog niet glashelder. Het kan ook nog te maken hebben met hele andere gezondheidsvoordelen van ontzurend eten; zoals lekker veel zachte vezels en antioxidanten uit groenten, fruit en kruiden.

Vezels zijn goed voor de darmen en de goede darmbacteriën. En een gezonde darm is één van de hoekstenen van goede gezondheid. Ook de lever vindt veel vezels lekker; het helpt met het ontgiften van andere stoffen. Ontzuren is dus eigenlijk een vorm van dubbele detox!

Antioxidanten zijn dé stoffen die schade aan weefsels door verzuring of oxidatieve stress helpen voorkomen. Ze zijn essentieel in het hele proces van celbescherming en celherstel. Bij ziekte is er altijd sprake van een overmaat aan schade dus kan de extra antioxidanten aanvoer zeker ook helpen.

4. Omdat het leuk is om je pH te meten

Het is super simpel om je zuurgraad in check te houden. Dat doe je door de pH van je urine en je speeksel te meten. De pH van je urine moet je dan wel een paar keer per dag meten omdat hij zo kan schommelen. Dat meten is best leuk. Teststrips om je pH te meten zijn vrij eenvoudig te koop en dan ga je aan de slag: je houdt een teststrip 2 seconden in de urinestraal en dan lees je ‘m af. De kleur geeft aan wat de pH waarde is. Op de verpakking staat altijd een schaal om de kleur mee te vergelijken. Voor je speeksel leg je een teststrip 5 seconden op z’n kop op je tong.

pH teststrips

Urinewaarden horen gemiddeld minimaal 6,80 en optimaal 7,40 te zijn. Je urine kan minimaal pH 4,5 hebben: dit is echt super zuur! De urine is na een maaltijd vaak basisch, rond een pH van 8. Dit komt door de grote maagzuurproductie bij het eten. Het bijproduct van maagzuur is namelijk bicarbonaat. Ook de alvleesklier maakt bicarbonaat in reactie op eten. De metingen van de ochtendurine zullen vaak het zuurst zijn, omdat het lichaam tijdens de nacht veel zure afvalstoffen verwerkt. De pH van speeksel is veel constanter. Speekselwaarden dienen gemiddeld minimaal 7,0 en optimaal op 7,35 te zijn.

5. Als je op een zachte manier wilt detoxen

De horrorverhalen over vreselijke ontgiftingsverschijnselen kennen we allemaal wel; knallende hoofdpijn, misselijk etc. Het lijkt wel alsof we denken dat dat er allemaal bij hoort, maar ik heb daar andere ideeën over. Als je ziek wordt van het ontgiften, dan kan je de afvalstoffen niet meer afvoeren. Dat is waardoor je klachten krijgt en het betekent dat je te hard gaat! Vasten kan hartstikke zinvol zijn voor je gezondheid, mits je het goed aanpakt. Maar wat heeft het voor zin om 1 weekje te sappen oid als je de overige 51 weken per jaar jezelf verzuurt?

Bij ontzuren speelt dit allemaal niet. Het is een zachte, rustige manier om de zuren te verwijderen en stiekem allerlei andere goede dingen voor je lijf te doen. Je bent er niet in een weekje mee klaar, maar omdat de manieren om het te doen niet heel drastisch zijn en er altijd wel een manier is die je eenvoudig in je dagelijkse routine kan toevoegen, is dat prima. Bovendien, elk klein stapje dat je doet is een stap de goede kant op. Je introduceert met ontzuren een duurzaam nieuw en gezond leefpatroon om tegenwicht te bieden tegen alle verzurende elementen van ‘normaal’ leven.

6. Omdat het super simpel is

Je hoeft alleen maar meer groenten, verse kruiden en fruit te gaan eten! Easy peasy. Streef naar 500 gram groenten per dag en 2 stuks fruit met zo veel mogelijk verse kruiden. Dat redden de meeste mensen best als ze ook bij de lunch groenten gaan eten.

Ok, het helpt absoluut ook om verzurende dingen als suiker, alcohol en overdadig veel vet en eiwitrijk voedsel te mijden of te verminderen. En om je stress te reduceren… Maar zelfs als je dat lastig vindt of een keer een feestje hebt, zijn er dingen die je kan doen om tegenwicht te bieden. Er zijn namelijk best veel ontzurende dingen die je eenvoudig kan toevoegen aan je dagelijkse routine.

 

Makkelijke tips voor thuis

  • Je kunt basisch water gaan drinken. Hiermee bedoel ik druppels die je aan gewoon kraanwater toevoegt waardoor het water basisch wordt. Dit is de meest eenvoudige manier. Het basische water ontzuurt de maag lichtjes en geeft als reactie nieuwe aanmaak van maagzuur. Het bijproduct van de maagzuur aanmaak is bicarbonaat. Zelfs als je een zwakke maag hebt of maagzuurremmers gebruikt, kan je hiermee aan de slag.
  • Extra bicarbonaat gaan nemen is ook een mogelijkheid. De vorm waarin je dat doet is dan nog wel even een puntje. Vroeger adviseerde ik een klein beetje natriumbicarbonaat in een groot glas water nemen. Dat doe ik eigenlijk niet meer omdat je daarmee best wat zout binnen krijgt en zwakke magen er niet altijd goed op reageren. Gelukkig is er een betere strategie! Er zijn namelijk speciale bicarbonaat tabletten met een maagsap resistente coating. De bicarbonaat komt pas ná de maag vrij en wordt daar opgenomen.
  • In deze tabletten wordt de bicarbonaat gekoppeld aan natrium, calcium of magnesium. Je krijgt dus gelijk ook basische mineralen binnen. Qua prijs maakt het niet uit. Voor ontzuren zijn ze alle 3 prima. Je kan kiezen voor de calciumvariant als je geen zuivel eet of bijvoorbeeld de magnesiumvariant als je een druk leven hebt, weinig groene bladgroenten eet of spierkramp hebt.
  • Een andere optie is om een mineralencomplex te gaan slikken: magnesium, zink, calcium, selenium, kalium en nog veel meer allemaal in één supplement.
  • Je kunt een ‘groen poeder’ gaan nemen: dat is een mengsel van tarwegras, gerstegras met fruit en vaak ook spirulina en chlorella. Ultra basisch, volgeladen met antioxidanten én gelijk extra ondersteuning voor de ontgifting van zware metalen.
  • Verder is er ontzurende thee van heel veel verschillende kruiden die de nieren helpen met zuren afvoeren.
  • En je kunt het ook allemaal doen. Het enige waar je op moet letten is dat je niet té basisch wordt. Dat gebeurt niet snel, maar het kan echt gebeuren en dat is ook niet goed. Hou je pH dus goed in de gaten en maak het niet te bont!

Aan de slag!

Als je begint zou ik naast het eten van ruimschoots groenten en 2 stuks fruit en veel kruiden, kiezen voor één van de 2 bovenste; dus basische druppels of bicarbonaat tabletten, gecombineerd met mineralen en thee. Dan ben je echt actief aan het ontzuren. Doe dit minstens 30 dagen. Hou daarna vast aan je goede eetpatroon! Als het echt niet lukt met de groenten, overweeg dan een groene poeder als compensatie.

Voor een compleet pakket, bestaande uit bicarbonaat tabletten, een mineralen complex, ontzurende thee en een kuurprogramma van 30 dagen kan je ook hier eens kijken: Zuur-base Kuur: 30 daagse kuur voor een gezond zuur base evenwicht. Vergeet niet om de pH test strips er los bij te bestellen (bij Accessoires)!

Om je te helpen de resultaten van je kuur bij te houden heb ik deze pH grafiek voor je gemaakt die je als PDF kan downloaden.

Groetjes, Susanne

Overzicht van gebruikte bronnen voor dit artikel

Bronnen:

  1. Martin, F.H. en Bartholomew, E.F. (2017) Anatomie en fysiologie, een inleiding (6e editie). Amsterdam, Nederland: Pearson Benelux.
  2. Whitney, E., Rolfes, S.R. (2016) Understandig nutrition (14e editie). Stamford, USA: Cengage Learning.
  3. Whang, S. (2012) Jonger door ontzuren (1e editie). Miami FL, USA: JSP Publishing.
  4. de Jonge, E., Koromani, F., Hofman, A., Uitterlinden, A. G., Franco, O. H., Rivadeneira, F., & Kiefte-de Jong, J. C. (2017). Dietary acid load, trabecular bone integrity, and mineral density in an ageing population: the Rotterdam study. Osteoporosis international : a journal established as result of cooperation between the European Foundation for Osteoporosis and the National Osteoporosis Foundation of the USA, 28(8), 2357–2365. https://doi.org/10.1007/s00198-017-4037-9
  5. Osuna-Padilla, I.A., Leal-Escobar, G., Garza-García, C.A., Rodríguez-Castellanos, F.E. Dietary Acid Load: mechanisms and evidence of its health repercussions. 2019 Jul-Aug;39(4):343-354. English, Spanish. doi: 10.1016/j.nefro.2018.10.005. Epub 2019 Feb 5. PMID: 30737117.
  6. Baranauskas, M., Jablonskienė, V., Abaravičius, J.A., Samsonienė, L., Stukas, R. Dietary Acid-Base Balance in High-Performance Athletes. Int J Environ Res Public Health. 2020 Jul 24;17(15):5332. doi: 10.3390/ijerph17155332. PMID: 32722186; PMCID: PMC7432059.
  7. Dehghan P, Abbasalizad Farhangi M. Dietary acid load, blood pressure, fasting blood sugar and biomarkers of insulin resistance among adults: Findings from an updated systematic review and meta-analysis. Int J Clin Pract. 2020 Apr;74(4):e13471. doi: 10.1111/ijcp.13471. Epub 2020 Jan 7. PMID: 31884719.
  8. Remer, T. Influence of nutrition on acid-base balance – metabolic aspects. Eur J Nutr 40, 214–220 (2001). https://doi.org/10.1007/s394-001-8348-1
  9. https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/richtlijnen/groente-en-fruit. Geraadpleegd op 10-02-2021.

 

Lees ook

45 Comments

  1. Laura

    Vanwege extreme moeheid, en heel z2aar gevoel in armen en benen, ben ik 3 weken geleden begonnen met ontzuren.
    Geen koffie, geen zuivel, geen suiker en geen alcohol. Daarnaast begin ik s morgens met een beker lauwwater met citroen en drink ik 3 of 4 zakjes (dwz ca 7 bekers) brandnetelthee van zonnatura.

    Het valt me op dat ik 0,0 verschil merk. Na hoeveel tijd zou je iets moeten merken bij je vermoeidheid of zware ledematen? Is wat ik doe teveel, te weinig?

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Het punt bij extreme vermoeidheid met zo’n zwaar gevoel in de armen en benen is dat er helaas vele mogelijke oorzaken onder kunnen liggen en dat ontzuren dus niet persé juiste snaar helemaal raakt.

      Dat wil niet zeggen dat ontzuren geen goede stap is want de dingen die je bent gaan doen zijn eigenlijk allemaal hele belangrijke basisstappen voor je gezondheid. Geen suiker en alcohol is altijd goed, geen koffie geeft meer rust in het lichaam en minder belasting van de lever en dat is goed. Er zijn recent 2 nieuwe wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die allebei aangaven dat minder koffie overdag zorgt voor betere slaapkwaliteit ‘s nachts dus dat is geen overbodige luxe.

      Geen zuivel kan een hele goede stap zijn, maar let wel op je calcium en vitamine B2. Je kunt overwegen om wel yoghurt te blijven gebruiken en geitenkaas.

      Brandnetelthee is geweldig alleen de hoeveelheid is wel erg groot. Ik zou dat beperken tot 2 a 3 bekers per dag om de nieren en de ontgifting niet te veel tegelijk te belasten want daar kan je ook moe van worden! Je kunt de brandnetelthee afwisselen met andere kruidenthee soorten zoals paardenbloem of mariadistel (goed voor de lever), citroenverbena (rustgevend), munt (gewoon lekker ;-))

      Al met al ben je ontzettend goed bezig, maar denk ik dat voor de mate van jouw klachten een bredere kijk nodig is om je op een hoger plan te krijgen.

      Reply
  2. Pauline

    hallo!

    via via kom ik op deze site. na een leven vol stress, slecht eten en weinig bewegen
    . probeer ik nu sinds een paar maanden een stuk gezonder te worden. ik heb vrijwel elke dag gesport en ben veel afgevallen. Echter, in die maanden heb ik veel last gehad van jeuk op de hoofdhuid en haaruitval en ik heb nu misschien 1/3 of 1/4 van mijn oorspronkelijke haren over. bloedwaardes waren goed bij de huisarts en hij wist het verder ook niet. Via een zoektocht op Google kwam ik op melkzuur en verzuring uit. gezien mijn levenswijze en klachten zeer reëel. ik heb nu al drie weken last van een kou/ voorhoofdsholte ontsteking en heb veel hoofdpijn. ik denk eraan om te gaan ontzuren… maar een SOM THERAPEUTE vertelde mij dat mij afvoerputje als het ware verstopt ik waardoor ik de vervuiling niet kwijt raak. is het dan wel veilig om ontzurende producten te slikken? of kan dit er voor zorgen dat ik zoveel gifstoffen in mijn lijf heb, die er niet uit kunnen…

    alvast bedankt, groetjes Pauline

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Als je erg veel ‘achterstallig onderhoud’ qua ontgifting hebt dan is mijn advies om het ontzuren heel rustig aan op te pakken. Het komt namelijk veel voor dat het lichaam heel enthousiast alle meuk los gaat maken als je meer clean gaat leven en je lijf meer geeft van wwat het eigenlijk nodig heeft. Dat kan ook té enthousiast en dan kan ‘het afvoerputje’ het soms inderdaad niet aan waardoor je je sléchter gaat voelen ipv beter.

      Het afvoerputje, oftewel het hele ontgiftingssysteem, is best een complex geheel waar zowel de lever als de nieren een belangrijke rol in spelen. Meer mineralen en minder verzuring is in principe gunstig voor beide organen en zal het afvoerputje dus al wel wat minder verstopt maken, maar vooral de lever heeft soms iets meer nodig.

      Haaruitval is trouwens weer zo’n ding wat verschillende oorzaken kan hebben. Stress is een grote oorzaak van haaruitval helaas, maar vlak ook de hormonen niet uit, of een allergie en uiteraard heb je genoeg bouwstoffen nodig zoals B-vitamines, zink, silicium etc.

      In ieder geval goed dat je begeleiding hebt en hopelijk gaat het inmiddels al een stuk beter.

      Reply
  3. Gerda Jansen

    Goedemiddag,kan het zijn dat de alkatabs niet goed werken in combinatie met een neusspray tegen hooikoorts en huisstofmijt.De neusspray is van het Sandoz Beclametason.

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Het enige wat ik kan verzinnen is dat medicatie doorgaans wat extra verzuring oplevert waardoor je wellicht meer te ontzuren hebt dan de alkatabs doen.

      Reply
  4. Vanessa

    Ik wil toch nog even aanhalen, dat ontzuren toch echt wel een dingetje is.
    Ik las ergens dat iemand vocht vast houdt. Dat heeft zeker te maken met zuren. Vocht vast houden is een natuurlijke reactie om je zuren te verdunnen. Je lichaam doet altijd alles wat het kan. In mijn geval was ik zo mega verzuurd, dat ik bijna een jaar verder ben. Het is dan ook niet zomaar even meer groente eten, integendeel. Mijn lichaam verdraagt geen bicarbonaat, geen alka druppel of tabletten, geen appelazijn, of citrusvruchten. En via orthomoleculaire arts ook nog eens 6 jaar niet opgemerkt. Ik heb nu al 12 jaar fybromyalgie,en het zit nu al in mijn slokdarm, het veroorzaakt slokdarmkrampen. Gelukkig werkt mijn maag op en top en is heel gezond, gelukkig goede hoeveelheid maagzuur, want de meeste mensen hebben hier een tekort aan, waar de hele spijsvertering last van heeft . Gelukkig ben ik nu op het goede spoor, en het is het zwaarste wat ik op het gebied van gezondheid mee maak. En zeker niet zomaar even gefixt. Het word eerst allemaal veel enger. Ik gebruik nu een heel fijn ontzuringsmiddel waar ook ik tegen kan. Het mag niet te snel gaan, een heel langzaam proces omdat het anders teveel is. Ik krijg de laagste dosis. Ik ben blij dat ik dit nu weet een eigenlijk na 12 jaar daar wat aan gedaan word.

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Hoi Vanessa, dank je voor je toevoeging. Als je zo sterk reageert op ontzurende middelen, dan is er in mijn ervaring meestal wel meer aan de hand waardoor zuren en afvalstoffen meer dan gemiddeld opgeslagen worden. Het kan heel lastig zijn, zoals je ook aangeeft, om in zo’n situatie de juiste weg te vinden die bij het lichaam past om langzaam, stapje voor stapje het lichaam te helpen van alle zuren en afvalstoffen af te komen. Toch denk ik dat het voor de meeste mensen echt begint bij beter gaan eten en vooral meer groenten gaan eten. Niet alleen voor het ontzuren, maar ook voor de vezels waar de darmflora blij van wordt. In ieder geval fijn dat jij nu een weg hebt gevonden die voor je werkt!

      Reply
  5. Marloes

    Kun je naast de zuur-base kuur ook gewoon brood en aardappelen eten?

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Beste Elly,
      Ja zeker, dat kan. Aardappelen bevatten veel kalium en zijn zelf behoorlijk ontzurend. Koolhydraten zijn het minst verzurend van de drie macronutriënten. Eiwitten en vetten zijn meer verzurend. Koolhydraatarm eten is dus in potentie meer verzurend. Wat gelukkig veel gebeurt bij koolhydraatarm eten is dat er ook veel tot heel veel meer groenten bij gegeten worden. Dat moet ook echt voor de zuur-base balans!
      Je kunt dus allebei combineren: koolhydraatarm eten (zonder of met minder brood, aardappelen en andere granen) en ontzuren of wel koolhydraten eten en ontzuren.
      Hartelijke groet, Susanne

      Reply
  6. Marinus van der Molen

    Beste Susanne, ik ben een man van 84 jaar en ik slaap slecht en ik gebruik nogal wat medicijnen. Heeft ontzuren voor mij nog wel zin? Ben wel erg moe.

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Beste Marinus, hoe meer verzurende dingen er zijn, waar medicatie doorgaans bij hoort, hoe meer ontzurend tegenwicht er in theorie nodig is. De vraag is of je het ook gaat merken in je klachten. Dat is helaas niet te voorspellen. Dat kan aan de ene kant komen doordat er dingen aan de hand zijn waar ontzuren geen of weinig invloed (meer) op heeft. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt door een disbalans in de neurotransmitters dan is ontzuren niet de meest effectieve manier om daar iets aan te doen. Het kan ook zijn dat er zo veel ontzuring nodig is dat het lang duurt voordat je op het punt komt dat het voelbaar wordt. Verder kan je bij medicatie niet alle kruiden en supplementen zo maar inzetten. Ruimschoots groenten eten en af en toe een ontzurende thee is over het algemeen geen probleem. Maar als je echt met de mineralen aan de slag wilt dan adviseer ik je om een persoonlijk advies in te winnen bij iemand die er verstand van heeft. Hartelijke groet, Susanne

      Reply
  7. Clara Coeling

    Ik heb veel last van dikke voeten en enkels.
    Wat is het beste wat ik kan nemen.

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Beste Clara, bij dikke voeten en enkels is er iets aan de hand met de vochtregulatie van het lichaam. Dat is een complex systeem en vraagt meestal een aanpak van meerdere kanten. Beginnen met ontzuren is voor de algemene gezondheid altijd een goed idee en kan wellicht ook specifiek bijdragen aan verbetering van de vochtregulatie, maar hou er rekening mee dat het misschien niet genoeg is om verbetering te zien in je voeten en enkels. Welke manier je met ontzuren kiest, maakt niet zo gek veel uit. Al ben ik wel groot voorstander van beginnen met het eten van meer groenten omdat je daarmee veel meer doet dan alleen ontzuren. Kies vooral datgene wat voor jou haalbaar is en wat je echt vol kan houden!

      Reply
  8. Dominique

    Dag Suzannze,
    Ik volg al jaren een bepaald eetpatroon zonder tarwe of gluten, geen lactose, weinig alcohol behalve af en toe een glas rode wijn, geen kant en klare etenswaren, geen voeding opgewarmd uit microgolfoven, enz….Maar wel heel veel groenten, veel kip (zuur), vis (zuur), rijst (zuur), amandelmelk (zuur), noten (zuur), zwarte chocolade (zuur)….. Ik heb de laatste tijd erg veel klachten en ik dacht het over een andere boeg te gooien en het principe van de ontzuring toe te gaan passen. Alleen vraag ik me een paar dingen af: wat met het ontbijt? Daar ik met een beetje fruit mezelf veel te slap voel en de dag echt niet door geraak.
    Ik eet erg graag boekweitgraan waar ik in de ochtend pap mee maak maar welke plantaardige melk is dan nog wel ok? Wat met bananen want die vind ik niet direct terug in de lijst.
    Kan het zijn dat mijn hartritmestoornissen ook door een te zuur lichaam komen? Volgens de cardioloog zijn het overslagen die niet gevaarlijk zijn.
    Ik zie heel graag je reactie tegemoet.
    Grtjes, Dominique

    Reply
    • Gea

      Goeiemorgen Dominic. Kijk, daar heb ik ook last van, en bij de cardioloog geweest, een hartkatherisatie gehad, maar ik blijf hartritmestoornissen houden, onze huisarts is er niet zo’n voorstander van, maar ik mag het proberen, en dan wil ik het graag in de vorm van thee, tussen de middag bij het brood.

      Reply
      • Dominique

        Dag Gea,
        Goed idee om dit te proberen. Laat je me weten als je resultaat hebt?
        Grtjes, Dominique

        Reply
        • Susanne Cruijff

          Beste Dominique en Gea,
          Hoe bevalt het ontzuren jullie tot nu toe? Hartritmestoornissen kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben. Ik ben heel benieuwd of het ontzuren jullie helpt!
          Mijn reactie is wat laat, dus ik denk dat je inmiddels wel een oplossing gevonden hebt voor je ontbijt Dominique, maar hier dan nog mijn ideeën. Je ontkomt er niet aan dat je ook verzurende dingen eet. Je hebt toch ook eiwitten en vetten nodig! Die moet je zeker niet te weinig gaan gebruiken omdat ze verzurend zijn. Pap van boekweit is een prima ontbijt. Het soort plantaardige melk zal de verzuring niet heel sterk beïnvloeden. Bananen zijn o.a. rijk aan kalium en laag in eiwitten en vetten en komen daardoor in het ontzurende lijstje: kan prima dus. Zelf vind ik het lekker om ‘s morgens door mijn havermoutpap (verzurend), geraspte biet, pastinaak of wortel te doen voor wat ontzurend tegenwicht. Maar uiteindelijk kies ik zelf toch ook voor de stevige tegenhangers zoals AlkaGreens om even een goed ontzurend tegenwicht te bieden.

          Meer specifiek over de hartritmestoornissen kan het ook de moeite zijn om te kijken naar histamine en glutamaat. Dat zijn hele prikkelende stoffen die ook zonder een allergie, verhoogd aanwezig kunnen zijn in het lichaam. De effecten er van zijn voor iedereen wisselend, maar ik heb het in de praktijk wel meegemaakt dat ook de hartslag regelmatiger werd bij het verlagen van deze stoffen. Voor een goede begeleiding op dit vlak, kan je terecht bij orthomoleculair therapeuten die bekend zijn met de neurotransmitters.

          Hartelijke groet,
          Susanne

          Reply
  9. Josefien

    Beste,

    Ik heb hoge bloeddruk en gebruik medicijnen mag je de zuur base thee gewoon gebruiken?

    Mvg
    Josefien

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Beste Josefien,
      Het hangt af van welke kruiden er gebruikt worden in het theemengsel én hoeveel je er per dag van drinkt. Gember is bijvoorbeeld een natuurlijke ACE-remmer, net als groene thee, maar voordat dit merkbare effecten heeft op de medicatie moet je er wel érg veel van innemen. Andere kruiden om op te letten zijn zoethout en meidoorn. Over het algemeen zijn zuur-base theesoorten een mengsel van diverse kruiden wat de inname per kruid vermindert. Als je het bij één of twee kopjes per dag houdt, dan is er doorgaans geen reactie te verwachten maar het is altijd goed om even goed in de gaten te houden of er iets verandert als je de thee gaat drinken. Voor een advies op maat kan je het beste contact opnemen met je apotheker of huisarts. Hij/zij weet precies welke medicatie je neemt en kent jou, dan kan je daarna met een gerust hart aan de thee!

      Reply
  10. Rianne

    Hallo,
    Wij nemen het “zout” ‘s avonds voor het tandenpoetsen in. Omdat het zulk hoor spul is. Is dat óók goed?
    J en R

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Beste J en R,
      Dat is ook prima!
      Groet, Susanne

      Reply
  11. Peter

    Dit jaar is geconstateerd dat mijn nieren nog maar 40% werken. Vorige week kreeg ik last van jicht.
    Voor mijn nieren ben ik onder controle in het ziekenhuis, er is werkelijk nooit gesproken over verzuring van het lichaam.
    Door jou stuk te lezen ga ik toch heel sterk denken dat mijn klachten daar vandaan komen.
    Wat kun je me aanbevelen Susanne

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Beste Peter, de rol van voeding bij jicht is met de jaren in een ander licht komen te staan. Bij jicht heb je last van het stofje urinezuur dan gemaakt wordt uit het aminozuur purine in de voeding. Purine is onderdeel van eiwit en zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen, rode wijn en bier ed. Vroeger werd geadviseerd om deze voeding te verminderen of te vermijden. Tegenwoordig lijkt het effect hiervan minder groot dan gedacht en wordt vooral teruggevallen op medicatie. Je nieren moeten normaal gesproken het urinezuur afvoeren. Met een beperkte nierfunctie is het risico groter dat er urinezuur ophoping en dus jicht ontstaat. Ik neem aan dat je een advies gekregen hebt over eiwitten in de voeding in relatie tot je nierfunctie. Ik zou in jouw geval altijd overleggen met je behandelend artsen en/ of diëtist en niet zelf gaan experimenteren, maar het minderen van de dierlijke producten ten gunste van plantaardige producten en met name groenten kan gunstig uitpakken. Je gaat dan meer basisch eten en doorgaans ook net wat minder eiwitten eten. Je dient natuurlijk nog wel aan voldoende voeding te komen, daarom is goede begeleiding essentieel. Je kunt altijd een orthomoleculair diëtist bij jou in de buurt opzoeken voor goede begeleiding. Succes!

      Reply
  12. John

    Ik wil graag ontzuren omdat ik gebukt ga onder een vervelende lichaamsgeur die ik, ondanks een goede lichaamsverzorging, schijn te hebben. Het gaat heel erg ten koste van mijn zelfvertrouwen.

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Beste John,
      Wat vervelend dat je daar last van hebt. Ik durf niet te zeggen of het ontzuren voldoende effect zal hebben op de lichaamsgeur, maar ik snap dat je het wilt proberen. Hoe dan ook doe je er veel goeds mee voor je lichaam en ik hoop dat het je brengt wat je zoekt!

      Reply
  13. Marian

    Heb getest in welke mate mijn lichaam verzuurd is en er kwam uit dat mijn lichaam zwaar verzuurd is, heb heel veel last van artrose, haaruitval, zou het voor deze klachten ook helpen als ik mijn lichaam ga ontzuren?

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Hoi Marian,
      Wat goed dat je je zuurgraad getest hebt zodat je weet wat je startpunt is. Bij het ontstaan van klachten spelen vaak meerdere factoren een rol waarvan verzuring er één is. Door te gaan ontzuren ga je vaak meerdere goede dingen voor je lichaam doen zoals meer groenten en fruit eten, mineralen aanvullen, afvalstoffen afvoeren etc. Het effect is daardoor vaak op meerdere fronten en kan zeker helpen bij je klachten!
      Haaruitval is wel een lastige hoor; denk hierbij ook aan stress, voldoende B vitamines en zink en mogelijke reacties op stoffen in je haarproducten. Je kunt de ingrediënten van je haarproducten eens opzoeken in deze database om te checken of ze helemaal oké zijn: https://thetruthaboutcosmetics.com/

      Reply
  14. Martin

    Klopt het dat overgewicht je lichaam ook verzuurd.
    Dus bij overgewicht afvallen goed helpt bij ontzuren.?

    Groet,
    Martin.

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Beste Martin, dat is een goede vraag want wat is de kip en wat is het ei? Een aantal dingen die het lichaam verzuren, zijn ook vaak een risico om overgewicht te krijgen. Ik denk dan aan geraffineerd eten, suiker, frisdranken, te veel eten in het algemeen, te weinig bewegen. De reden dat deze dingen overgewicht én verzuring kunnen veroorzaken zit in het verbruik van mineralen zonder zelf mineralen toe te voegen (dit geeft verzuring) en het veroorzaken van insulineresistentie (dit draagt bij aan verzuring en overgewicht). Als je dan eenmaal overgewicht hebt, weten we ondertussen dat dit een laaggradige ontsteking veroorzaakt in het lichaam en dat is dan een extra reden voor verzuring. Verzuring en overgewicht gaan dus vaak hand in hand.

      Op het moment dat je gaat afvallen, ga je vaak automatisch meer ontzurende dingen doen. Maar afvallen is geen garantie op ontzuring. Want als je tijdens het afvallen nog steeds te weinig mineralen binnen krijgt uit groenten en kruiden, word je wel slank maar niet minder zuur.

      Reply
  15. Allan

    Zeer nuttige informatie. En ook heel eenvoudig en helder gebracht. Hartelijk bedankt.

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Dank je Allan!

      Reply
  16. Monique

    Ik ben begonnen met bicarbonaat in een glas water elke dag. Ik heb nu vreselijke hoofdpijn en duizeligheid. Verder eet ik vrij normaal geen drastische veranderingen. Is dit normaal in het begin???

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Oops, het lijkt nu net alsof ik niet op Monique gereageerd heb destijds, maar dat is niet zo hoor 😉 Ik heb even direct contact met haar opgenomen destijds. In ieder geval is mijn advies als je zo heftig reageert om te stoppen en even de tijd te nemen om je weer normaal te voelen. Daarna kan je ontzuren weer opstarten maar kies dan een zachtere methode. De kruidenthee werkt bijvoorbeeld milder dan de bicarbonaat. Of verklein de dosering, bijvoorbeeld 1/4 theelepel en niet elke dag.

      Reply
  17. Ellie van de graaf

    Ik wil ook graag mijn lichaam ontzuren heb fibromialgy

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Goed idee om met ontzuren aan de slag te gaan, Ellie. Ik hoop dat de tips in het artikel je goed op weg helpen!

      Reply
  18. Agnes Colijn

    Goed dat je dit onder de aandacht brengt Susanne! Dit thema is in mijn beleving zwaar onderbelicht terwijl veel gezondheidsklachten verdwijnen bij een gezonde ph-waarde.
    Ik heb een paar artikelen van he gelezen en ben onder de indruk van je kennis! Volgens mij ben he heel erg in je element! Leuk om te zien! Hartelijke groet van Agnes Colijn

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Helemaal waar Agnes, de zuurgraad is een heel belangrijk aspect van gezond eten en leven. En bedankt voor het compliment!

      Reply
  19. Rob

    Duidelijk verhaal, leuk!

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Dank je wel!

      Reply
  20. cocky

    Mooie blog Susanne! Benieuwd naar de volgende!

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Dank je wel Cocky!

      Reply
  21. Marianne Zegers

    Heel duidelijk verhaal, dankjewel. Ik ben nu een tijdje begonnen met ontzuren met Alka producten. vanwege mijn fibromyalgie. Begin echt al vooruitgang te merken!

    Reply
    • Susanne Cruijff

      Wat fijn Marianne! Bij fibromyalgie is ontzuren inderdaad heel belangrijk, goed dat je die stap gezet hebt.

      Reply
  22. Karin Cruijff-Molenaar

    Mooi duidelijk verhaal, Susanne! En het is heel goed te doen; dat weten we inmiddels!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *