Susanne Cruijff

Orthomoleculair therapeut

Susanne Cruijff

 

Orthomoleculair therapeut

Op dit moment is er bij Susanne een cliëntstop. Dat betekent dat er geen ruimte is voor nieuwe cliënten. Zodra hier verandering in komt, zal dit op de website zichtbaar zijn. We werken niet met een wachtlijst. Bij Astrid zijn er wel mogelijkheden.

Op een natuurlijke manier jezelf versterken

De beslissing om orthomoleculair therapeut te worden is voor mij in fases gegaan. Het begon toen mijn eigen gezondheidsklachten een dieptepunt bereikten en ik op zoek ging naar een natuurlijke oplossing. Pas een paar jaar later, na nog wat andere privé- en gezondheidsuitdagingen, kwam ik op mijn toenmalige werk op een punt dat ik wist dat ik wat anders moest gaan doen. Daarna heb ik me ingeschreven bij de opleiding tot orthomoleculair therapeut.

Darmklachten zonder oplossing

Het is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest dat wat je eet en drinkt, invloed heeft op je lichaam. Daarnaast heeft op een zo natuurlijk mogelijke manier bezig zijn altijd mijn voorkeur gehad. Tijdens mijn studie Voeding & Diëtetiek at ik volgens het boekje van het Voedingscentrum. Toch kreeg ik net in de twintig last van mijn darmen en dit werd met de tijd alleen maar erger.

Ik was vooral van het geobstipeerde type en had van die pijnlijke gasbellen die ’s avonds door mijn buik zweefden. Ik was vaak misselijk en had zo’n opgezwollen, oncomfortabele gasbuik. En natuurlijk de vermoeidheid. Ik zat diverse keren bij de huisarts die me standaard vertelde dat ik er mee moest leren leven en ook wel een druk leven had, terwijl ik juist vaak al een tandje terug zette in vergelijking tot mijn leeftijdsgenoten.

De ontdekking van orthomoleculaire therapie

Dit bleef eigenlijk zo aanrommelen tot ik, begin 30, endometriose bleek te hebben. Tegelijkertijd kreeg ik de ziekte van Pfeiffer waardoor mijn immuunsysteem zó verzwakte dat de endometriose hoogtij vierde. Ik kon met regelmaat niet lopen van de buikpijn.

Ik reageerde niet goed op hormonen, dus dook ik het internet op en kwam uit bij het endometriosedieet. Het ging er om dat je de ontsteking in je buik verminderde door alle verzadigde dierlijke vetten te laten staan; dus eigenlijk at je veganistisch met af en toe een vet visje. En verder mocht ik ook geen gluten, suiker, soja, alcohol en koffie. Dat was een enorme omschakeling! Maar… het effect was ook enorm. Op de endometriose én op mijn darmklachten. Dit was mijn eerste kennismaking met orthomoleculaire therapie.

The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.

Het bleek nog iets erger te kunnen

Toen ik, dacht ik, goed hersteld was van de Pfeiffer ben ik de medische molen van vruchtbaarheidsbehandelingen in gegaan. Dat hakte er in als een soort sloophamer. Ik eindigde met een enorme hormonale disbalans die zich uitte in depressie en een mega burn-out én, jawel, darmontstekingen. Alle ‘normale buikpijn’ viel daarbij in het niet.

Uitgaan van de kracht van voeding én van je lijf

In de periode van herstel die volgde, ontdekte ik Heart Rate Variability en ik ontdekte daarmee dat er een nivo van ontspanning bestond dat ik helemaal niet kende!

Tegen de tijd dat ik aan de opleiding orthomoleculaire therapie begon, functioneerde ik redelijk alleen die darm was nog zó gevoelig. Toen ik aan het darmherstel begon wat ik tijdens de opleiding leerde, maakte mijn gezondheid echt een sprong! Wauw! Niet lang daarna ben ik me verder gaan specialiseren in de darmflora en ontlastingsonderzoeken en dat bracht nog meer verdieping en resultaat.

De rol van stress

Door het hele nivo van de gezondheid van mijn darmen op te krikken heb ik nu gelukkig geen tot veel minder last van klachten. Natuurlijk heb ik ook wel eens een terugval en die zijn eigenlijk ALTIJD stressgerelateerd. Stress vanuit de omgeving, maar ook stress van binnenuit! Daarom is stressreductie ook zo’n belangrijk onderdeel van de behandeling. Met voeding kan je heel veel, maar stress kan alles te niet doen.

Eindstation: orthomoleculair therapeut 

Dit is in een notendop mijn verhaal en hoe mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie tot stand is gekomen! Ik vind het nog elke dag bijzonder dat ik onderweg zo veel tools verzameld blijk te hebben die nu dagelijks van pas komen om mijn klanten verder te helpen.

Ik wil graag zo veel mogelijk met je delen om jouw zoektocht te verkorten en je helpen om de gezondheid van jouw darmen en de rest van je lichaam echt op een hoger plan te trekken.

Ik wil je graag helpen om je klachten aan te pakken

Wil jij met mij samen je darmklachten te lijf?

Susanne Cruijff

Opleidingen

Voeding en Diëtetiek

Haagse Hogeschool
HBO beroepsopleiding tot diëtist. Door deze opleiding ken ik de reguliere gezondheidszorg en kan ik adviezen heel goed vertalen in praktische tips die aansluiten bij iemands gewoonten.

MSc Nutrition & Food Management

University of Huddersfield, Engeland
Volledig gebasseerd op het zelf doen van onderzoek; van het interpreteren van wetenschappelijke literatuur tot een eigen onderzoek naar het effect van het voedingssupplement GABA op de vetvrije massa van amateur body builders.

Orthomoleculair therapeut volgens de klinsche-psycho neuro immunologie

Natura Foundation
De basis opleiding tot orthomoleculair therapeut. Voeding en voedingssupplementen leren inzetten ter verbetering van biochemische evenwichten en het lichaam begrijpen vanuit evolutionaire ontwikkeling van de mens.

Specialisatie tot darmtherapeut

RP Sanitas Humanus
Interpretatie van ontlastingsonderzoeken, behandelen van bacteriële, virale en/ of parasitaire disbalans in de darm, herstellen van het immuunsysteem in de darm, de rol van voedselintoleranties en de specifieke aanpak van auto-immuun en ontstekingsprocessen in de darm.

BrainQ en neurotransmitters

Exendo, Vitortho
BrainQ gaat over de relatie tussen de darmen en de hersenen en de balans van de neurotransmitters. Helpt in kaart brengen in hoeverre de darmklachten voortkomen uit een disbalans in de aansturing vanuit de hersenen.

Farmacologie

Evenwijs
Interpretatie van de invloed en mogelijke interactie tussen reguliere medicatie en voeding en voedingssupplementen.

Soul Body Fusion®

www.soulbodyfusion.nl
Een energetisch proces om je bewustzijn volledig in je cellen te brengen en je af te stemmen op je eigen levenskracht.

‘Het is heel fijn dat ik bij Susanne terecht ben gekomen die mij (ook door haar eigen ervaring) een extra steun in de rug heeft gegeven. Met haar rust, kennis en ervaring is het heel fijn om met haar te werken.’

Selma

55 jaar

Met het darmherstelplan kan je gestructureerd je darmklachten aanpakken

Wil je weten hoe het werkt?