6 goede redenen om te ontzuren

Even lekker licht eten en detoxen, daar heb ik best regelmatig behoefte aan. Volgens mij ben ik niet de enige want detox is populair! En dat is maar goed ook want je lijf kan wel een opschoning gebruiken op z’n tijd. Ontzuren is een vorm van detoxen die je heel makkelijk in kan passen in je dagelijkse leven. Je kan het zo mild of zo stevig doen als je wilt. In dit artikel ga ik je uitleggen wat het precies is, je 6 goede redenen geven om te ontzuren, praktische tips geven over voeding en supplementen en hoe je kan starten met een 30 dagenkuur om zuren uit het lichaam af te voeren!

Wat is ontzuren?

Ontzuren betekent dat je bewust bezig gaat met het afvoeren van zuren uit je lichaam. Je hebt het dan over je zuur-base balans. De mate van zuurheid van je lichaam noem je je zuurgraad en kan je meten in de vorm van de pH waarde. Hoe lager de pH, hoe zuurder iets is. Het lichaam kent verschillende pH waarden afhankelijk van het orgaan en de functie. De maag is extreem zuur; pH 2 á 3. De zuurgraad van het bloed wordt strak gereguleerd tussen pH 7,35 en 7,45. In de dikke darm is de optimale zuurgraad rond de pH 6,2.

Waar komen zuren in je lichaam vandaan?

De zuren die je aanmaakt komen van verschillende kanten: aan de ene kant komt het van buitenaf zoals uit het voedsel. Na afbraak van eiwitten en vetten uit de voeding blijven zuren over. Ook alcohol, suiker, medicijnen (vooral NSAID’s zoals ibuprofen!) en milieuverontreiniging werken sterk verzurend.

Aan de andere kant ontstaan zuren van binnen uit als normaal afvalproduct van het afsterven van oude cellen. Dat is een constant proces waarbij ook weer nieuwe cellen gemaakt worden. Er zijn factoren die dit proces versnellen en daarmee bijdragen aan verzuring. Hierbij moet je denken aan stress, straling (van je mobieltje, de magnetron etc) en intensieve lichaamsbeweging.

Hoe houdt  je lichaam de zuurgraad in balans?

Het lichaam heeft super goede systemen om de zuurgraad constant te houden en zuren uit je lichaam af te voeren: een te veel kan worden uitgeplast, uitgezweten en uitgeademd. Voordat dit gebeurt worden de zuren ‘gebufferd’ zoals dat heet, door een base. Een base is een stof die het zuur aan zich kan binden waardoor het geheel neutraal wordt. Dan ben je ook van je zuur af. De belangrijkste base in het lichaam is bicarbonaat.

De rol van mineralen bij ontzuren

De mineralen magnesium, calcium en kalium worden ook genoemd in relatie tot verzuring. Deze relatie is meer indirect. Het eten van deze mineralen zorgt namelijk voor de aanmaak van basen in het lichaam. Omgekeerd worden deze mineralen ook beïnvloedt door de zuurgraad. Bij een hogere zuurgraad ga je bijvoorbeeld meer calcium uitplassen.

De balans er in houden via de voeding

Het komt er op neer dat je de balans er in moet zien te houden tussen verzurende en ontzurende elementen. Zoals je ziet, zijn veel van de dingen die je lichaam verzuren tot op zekere hoogte te beïnvloeden. De voeding is een belangrijk aangrijpingspunt. Als je gezond eet, eet je altijd eiwitten en vetten. Een bepaalde mate van verzuring is dan ook normaal. Je hebt natuurlijk wel invloed op of je veel vet en eiwit eet en hoeveel ontzurende voeding je daar tegenover zet.

zuur-base voedingswijzer (Alka)

Hele goede voedingsbronnen van de genoemde ontzurende mineralen zijn groenten, fruit en kruiden. Je denkt misschien aan zuivel als bron voor calcium. Maar zuivel bevat ook verzurende dingen zoals eiwit en vet en fosfaat waardoor zuivel netto meestal verzurend is.

De PRAL waarde

De balans tussen ontzurende mineralen enerzijds en verzurende stoffen anderzijds wordt uitgedrukt in de PRAL waarde van een voedingsmiddel. PRAL staat voor het Engelse Potential Renal Acid Load. Oftewel de zuurlading van het voedingsmiddel voor de nieren. Elk voedingsmiddel heeft een eigen PRAL waarde. Groenten, fruit en kruiden hebben een negatieve PRAL waarde. Dit betekent dat ze ontzurend zijn. De rest heeft een positieve PRAL waarde, oftewel is verzurend.

De hierboven afgebeelde zuur-base voedingswijzer met een overzicht van verschillende voedingsmiddelen en de categorie (zeer basisch tot zwaar verzurend) waarin ze vallen kan je hier als PDF downloaden.

De 6 goede redenen om te ontzuren:

1. Je voorkomt of heft er een mineralen tekort mee op

Verzuren hoort een beetje bij het leven. Zeker boven de 40 raken we steeds meer verzuurd. Alleen verzuren we tegenwoordig wel erg snel! We hebben steeds meer verzurende factoren in ons leven en eten vooral ook te weinig basische voedingsmiddelen a.k.a. groenten, verse kruiden en fruit. Dit zijn onze hoofdleveranciers van ontzurende mineralen!

Er is de laatste tijd gelukkig een trend de goede kant op! Want in vergelijking tot pak ‘em beet 10 jaar geleden wordt er meer groenten en fruit gegeten. Maar we zijn er nog lang niet. Gemiddeld eten we 143 gram groenten per dag en haalt maar 16% van de Nederlanders het om meer dan 200 gram groenten per dag te eten.

Vanuit orthomoleculair perspectief begint de aanbevolen hoeveelheid groenten zelfs bij 500 gram per dag! Dit heeft grotendeels met ontzurend tegenwicht te maken. Als je dit niet eet, kan je er vanuit gaan dat je te weinig mineralen binnen krijgt. De verzuring gaat dan harder dan je wellicht zou willen, maar mineralen doen nog veel meer.

Mineralen doen meer dan verzuring tegen gaan

Een mineralentekort is echt niet cool; magnesium heb je nodig voor je spieren, een goed humeur, ontspanning, soepele toiletgang etc etc. Calcium heb je o.a. nodig voor je botten, je spieren en je tanden. Kalium is nodig voor een goede bloeddruk en prikkelgeleiding naar de spieren. Zink is nodig voor gezond haar, sterke nagels en een goed immuunsysteem.

Als je gaat ontzuren ga je mineralen aanvoeren en dat levert je dus veel meer op dan alleen een goede zuurgraad!

2. Om chronische klachten aan te pakken of te voorkomen

Op diverse sites komen rijtjes met klachten langs die te maken zouden kunnen hebben met een verzuurd lichaam. Wat je in de literatuur ziet, is dat er op diverse vlakken een relatie met verzuring gezien wordt. Denk aan de bloedvaten, de spieren, de gewrichten, de botten, de insuline gevoeligheid. Er wordt dan doorgaans een vergelijking gemaakt tussen de PRAL waarde van de voeding en bepaalde parameters die belangrijk zijn voor de gezondheid van een bepaald systeem. Bijvoorbeeld botdichtheid, totale spiermassa ed. De onderzoeken worden zo veel mogelijk gestandaardiseerd, maar een zwak punt blijft dat veel van deze systemen super complex zijn en de zuurbalans niet de enige factor is die meespeelt.

Heel interessant zijn onderzoeken naar het effect van actief ontzuren door de voeding aan te passen of bicarbonaat toe te voegen en dan nog eens te meten. Dat soort onderzoeken zijn er helaas nog weinig.

Er zijn dus aanwijzingen uit onderzoek dat verzuring een rol speelt bij gezondheid. Plus we weten dat enzymen erg gevoelig zijn voor de zuurgraad. Bij ALLE omzettingen en processen in ons lichaam zijn enzymen betrokken. Zonder enzymen bestaan we niet. De optimale zuurgraad voor enzymen mikt nogal nauw. Het klinkt daardoor heel aannemelijk dat een goede zuurgraad belangrijk is.

Ervaringsverhalen zijn er ook genoeg. Als je bedenkt dat van iedereen boven de 40 al ruim 50% een chronische ziekte heeft en dat percentage oploopt naar 95% (!) tegen de tijd dat we 75 zijn, dan past dat wel bij de met de leeftijd toenemende verzuring.

3. Vanwege de ultra gezonde side effects

Maar waarom mensen zo kunnen opknappen als ze gaan letten op hun zuurgraad is dus vanuit de wetenschap nog niet glashelder. Het kan ook nog te maken hebben met hele andere gezondheidsvoordelen van ontzurend eten; zoals lekker veel zachte vezels en antioxidanten uit groenten, fruit en kruiden.

Vezels zijn goed voor de darmen en de goede darmbacteriën. En een gezonde darm is één van de hoekstenen van goede gezondheid. Ook de lever vindt veel vezels lekker; het helpt met het ontgiften van andere stoffen. Ontzuren is dus eigenlijk een vorm van dubbele detox!

Antioxidanten zijn dé stoffen die schade aan weefsels door verzuring of oxidatieve stress helpen voorkomen. Ze zijn essentieel in het hele proces van celbescherming en celherstel. Bij ziekte is er altijd sprake van een overmaat aan schade dus kan de extra antioxidanten aanvoer zeker ook helpen.

4. Omdat het leuk is om je pH te meten

pH teststrips

Het is super simpel om je zuurgraad in check te houden. Dat doe je namelijk door de pH van je urine en je speeksel te meten. De pH van je urine moet je dan wel een paar keer per dag meten omdat hij zo kan schommelen. Dat meten is best leuk 🙂

Teststrips om je pH te meten zijn vrij eenvoudig te koop en dan ga je aan de slag: je houdt een teststrip 2 seconden in de urinestraal en dan lees je ‘m af. De kleur geeft aan wat de pH waarde is. Op de verpakking staat altijd een schaal om de kleur mee te vergelijken. Voor je speeksel leg je een teststrip 5 seconden op z’n kop op je tong.

De juiste zuurgraad van urine en speeksel

Urinewaarden horen gemiddeld minimaal 6,80 en optimaal 7,40 te zijn. Je urine kan minimaal pH 4,5 hebben: dit is echt super zuur! De urine is na een maaltijd vaak basisch, rond een pH van 8. Dit komt door de grote maagzuurproductie bij het eten. Het bijproduct van maagzuur is namelijk bicarbonaat. Ook de alvleesklier maakt bicarbonaat in reactie op eten. De metingen van de ochtendurine zullen vaak het zuurst zijn, omdat het lichaam tijdens de nacht veel zure afvalstoffen verwerkt. De pH van speeksel is veel constanter. Speekselwaarden dienen gemiddeld minimaal 7,0 en optimaal op 7,35 te zijn.

5. Ontzuren is een zachte manier van detoxen

De horrorverhalen over vreselijke ontgiftingsverschijnselen kennen we allemaal wel; knallende hoofdpijn, misselijk etc. Het lijkt wel alsof we denken dat dat er allemaal bij hoort, maar ik heb daar andere ideeën over. Als je ziek wordt van het ontgiften, dan kan je de afvalstoffen niet meer afvoeren. Dat is waardoor je klachten krijgt en het betekent dat je te hard gaat! Vasten kan hartstikke zinvol zijn voor je gezondheid, mits je het goed aanpakt. Maar wat heeft het voor zin om 1 weekje te sappen o.i.d. als je de overige 51 weken per jaar jezelf verzuurt?

Bij ontzuren speelt dit allemaal niet. Het is een zachte, rustige manier om de zuren te verwijderen en stiekem allerlei andere goede dingen voor je lijf te doen. Je bent er niet in een weekje mee klaar, maar omdat de manieren om het te doen niet heel drastisch zijn en er altijd wel een manier is die je eenvoudig in je dagelijkse routine kan toevoegen, is dat prima.

Bovendien, elk klein stapje dat je doet is een stap de goede kant op! Je introduceert met ontzuren een duurzaam nieuw en gezond leefpatroon om tegenwicht te bieden tegen alle verzurende elementen van ‘normaal’ leven.

6. Ontzuren is super simpel

Je hoeft alleen maar meer groenten, verse kruiden en fruit te gaan eten! Easy peasy. Streef naar 500 gram groenten per dag en 2 stuks fruit met zo veel mogelijk verse kruiden. Dat redden de meeste mensen best als ze ook bij de lunch groenten gaan eten.

Ok, het helpt absoluut ook om verzurende dingen als suiker, alcohol en overdadig veel vet en eiwitrijk voedsel te mijden of te verminderen. En om je stress te reduceren… Maar zelfs als je dat lastig vindt of als je een keer een feestje hebt, zijn er dingen die je kan doen om tegenwicht te bieden. Bijvoorbeeld met ontzurende supplementen.

Aan de slag met ontzuren

Er zijn wat mij betreft duidelijk genoeg goede redenen om ontzuren als onderdeel te zien van een gezonde leefstijl. Als je er actief mee aan de slag wilt gaan, dan begint het dus bij de voeding en je leefstijl. Op basis van de theorie achter ontzuren zijn er ook supplementen op de markt gebracht waarvan het idee is dat ze het proces van ontzuren kunnen ondersteunen en versnellen. Uiteindelijk kom je dan op de vraag hoe je in de praktijk aan de slag kan met je voeding, leefstijl en supplementen. Laten we daar eens wat meer op in gaan.

Ontzurende supplementen

Eerst de supplementen eens wat nader bekijken. Een ontzurend eet- en leefpatroon is nooit te vervangen door voedingssupplementen. Ik zie deze supplementen dan ook als aanvullingen. Om je op weg te helpen bijvoorbeeld. Of als extra zetje als je al best goed bezig bent, maar net wat meer wil doen. Soms zijn er onontkoombare verzurende dingen in je leven die je met supplementen wilt proberen te compenseren.

Hieronder staan een aantal verschillende supplementen die ontwikkeld zijn om ontzuring te ondersteunen.

Basisch water met basische druppels

Dit zijn druppels die je aan gewoon kraanwater toevoegt waardoor het water basisch wordt. Dit is de meest eenvoudige manier van basisch water maken. Het idee is dat het basische water de maag lichtjes ontzuurt wat als reactie de aanmaak van nieuw maagzuur triggert. Het bijproduct van de maagzuur aanmaak is bicarbonaat, de grote ontzuurder. De fabrikant geeft aan dat ook als je een zwakke maag hebt of maagzuurremmers gebruikt, je hiermee aan de slag kan.

Bicarbonaat

Het is mogelijk om bicarbonaat extra te gaan nemen. De vorm waarin je dat doet is dan nog wel even een puntje. Vroeger adviseerde ik wel een klein beetje natriumbicarbonaat in een groot glas water nemen. Dat doe ik eigenlijk niet meer omdat je daarmee best wat zout binnen krijgt en zwakke magen er niet altijd goed op reageren. Gelukkig is er een betere strategie! Er zijn namelijk speciale bicarbonaat tabletten met een maagsap resistente coating.

De bicarbonaat komt pas ná de maag vrij en wordt daar opgenomen. In deze tabletten wordt de bicarbonaat gekoppeld aan natrium, calcium of magnesium. Je krijgt dus gelijk ook basische mineralen binnen. Qua prijs maakt het niet uit. Voor ontzuren zijn ze alle 3 prima. Je kan kiezen voor de calciumvariant als je geen zuivel eet bijvoorbeeld of de magnesiumvariant als je een druk leven hebt, weinig groene bladgroenten eet of spierkramp hebt.

Een mineralencomplex

Een mineralencomplex gaan slikken is ook een idee. In een mineralencomplex zitten magnesium, zink, calcium, selenium, kalium en nog veel meer, allemaal in één supplement. Het idee hierachter is natuurlijk dat je met extra mineralen het natuurlijke proces van ontzuring optimaal zou kunnen ondersteunen.

‘Groen poeder’

Groen poeder‘ is een mengsel van tarwegras en/of gerstegras met fruit en groenten en vaak ook spirulina en chlorella. Het is Ultra basisch, volgeladen met antioxidanten én gelijk extra ondersteuning voor de ontgifting van zware metalen. Ik ben zelf wel gek op dit supplement omdat het eigenlijk gewoon voeding is, hele geconcentreerde super voeding.

Ontzurende thee

Er is ontzurende thee van heel veel verschillende kruiden die de nieren helpen met zuren afvoeren. Of een ontzurende thee alleen voldoende is om een merkbaar verschil te maken in je zuurgraad is de vraag. Maar onderschat de kracht van zulke kruidenmengsels ook weer niet. Ik zie een ontzurende thee als een makkelijke manier om net een beetje extra te kunnen doen. Als je het lekker vindt, waarom dan niet een kopje ontzurende thee in plaats van gewone thee?

Supplementen combineren

Je kunt het ook allemaal tegelijk doen. Het enige waar je op moet letten is dat je niet té basisch wordt. Dat gebeurt niet snel, maar het kan echt gebeuren en dat is ook niet goed. Hou je pH dus goed in de gaten en maak het niet te bont!

Hou er ook rekening mee dat als je begint met ontzuren, de zuurgraad van je urine en speeksel eerst zúurder kan worden. De bedoeling is natuurlijk dat je opgeslagen zuren uit je lichaam gaat afvoeren. Dan lijkt het eerst erger te worden, maar in feite ben je een achterstandje aan het goedmaken.

Plan van aanpak

Wil je er wel iets mee, maar vind je het lastig om te bepalen hoe je het nou het beste aanpakt? Dan is dit een goede manier om te starten. Je kan lekker je tijd nemen en stap voor stap uitbreiden of gelijk alles oppakken en er een kuurtje van maken.

  • Eet elke dag ruimschoots groenten, streef naar 400 – 500 gram per dag
  • Eet elke dag 2 stuks fruit
  • Gebruik zo veel mogelijk (verse) kruiden door je eten
  • Drink minstens 2 liter water (of thee) per dag (dit is inclusief basisch water en/ of ontzurende thee)
  • Zorg voor voldoende ontspanning
  • Kies voor één van de 2 bovenste supplementen; dus basische druppels of bicarbonaat tabletten.
  • Combineer dit met een mineralencomplex en ontzurende thee.

Compleet 30 dagen pakket

Voor een compleet pakket, bestaande uit bicarbonaat tabletten, een mineralen complex, ontzurende thee en een kuurprogramma van 30 dagen kan je ook hier eens kijken: Zuur-base Kuur: 30 daagse kuur voor een gezond zuur base evenwicht.

Vergeet niet om de pH test strips er los bij te bestellen. Om je te helpen de resultaten van je kuur bij te houden heb ik deze pH grafiek voor je gemaakt die je als PDF kan downloaden.

Op deze manier ben je echt actief aan het ontzuren. Na de 30 dagen is de beste manier om vast te houden aan je goede eetpatroon. Aanvullend kan je een supplement kiezen wat je het beste beviel. Als het echt niet lukt met de groenten, overweeg dan een groene poeder als compensatie.

Succes! Susanne

 

Overzicht van gebruikte bronnen voor dit artikel

Bronnen:

  1. Martin, F.H. en Bartholomew, E.F. (2017) Anatomie en fysiologie, een inleiding (6e editie). Amsterdam, Nederland: Pearson Benelux.
  2. Whitney, E., Rolfes, S.R. (2016) Understandig nutrition (14e editie). Stamford, USA: Cengage Learning.
  3. Whang, S. (2012) Jonger door ontzuren (1e editie). Miami FL, USA: JSP Publishing.
  4. de Jonge, E., Koromani, F., Hofman, A., Uitterlinden, A. G., Franco, O. H., Rivadeneira, F., & Kiefte-de Jong, J. C. (2017). Dietary acid load, trabecular bone integrity, and mineral density in an ageing population: the Rotterdam study. Osteoporosis international : a journal established as result of cooperation between the European Foundation for Osteoporosis and the National Osteoporosis Foundation of the USA, 28(8), 2357–2365. https://doi.org/10.1007/s00198-017-4037-9
  5. Osuna-Padilla, I.A., Leal-Escobar, G., Garza-García, C.A., Rodríguez-Castellanos, F.E. Dietary Acid Load: mechanisms and evidence of its health repercussions. 2019 Jul-Aug;39(4):343-354. English, Spanish. doi: 10.1016/j.nefro.2018.10.005. Epub 2019 Feb 5. PMID: 30737117.
  6. Baranauskas, M., Jablonskienė, V., Abaravičius, J.A., Samsonienė, L., Stukas, R. Dietary Acid-Base Balance in High-Performance Athletes. Int J Environ Res Public Health. 2020 Jul 24;17(15):5332. doi: 10.3390/ijerph17155332. PMID: 32722186; PMCID: PMC7432059.
  7. Dehghan P, Abbasalizad Farhangi M. Dietary acid load, blood pressure, fasting blood sugar and biomarkers of insulin resistance among adults: Findings from an updated systematic review and meta-analysis. Int J Clin Pract. 2020 Apr;74(4):e13471. doi: 10.1111/ijcp.13471. Epub 2020 Jan 7. PMID: 31884719.
  8. Remer, T. Influence of nutrition on acid-base balance – metabolic aspects. Eur J Nutr 40, 214–220 (2001). https://doi.org/10.1007/s394-001-8348-1
  9. https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/richtlijnen/groente-en-fruit. Geraadpleegd op 10-02-2021.

 

Lees ook

37 Reacties

  1. Marloes

    Kun je naast de zuur-base kuur ook gewoon brood en aardappelen eten?

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Beste Elly,
      Ja zeker, dat kan. Aardappelen bevatten veel kalium en zijn zelf behoorlijk ontzurend. Koolhydraten zijn het minst verzurend van de drie macronutriënten. Eiwitten en vetten zijn meer verzurend. Koolhydraatarm eten is dus in potentie meer verzurend. Wat gelukkig veel gebeurt bij koolhydraatarm eten is dat er ook veel tot heel veel meer groenten bij gegeten worden. Dat moet ook echt voor de zuur-base balans!
      Je kunt dus allebei combineren: koolhydraatarm eten (zonder of met minder brood, aardappelen en andere granen) en ontzuren of wel koolhydraten eten en ontzuren.
      Hartelijke groet, Susanne

      Antwoord
  2. Marinus van der Molen

    Beste Susanne, ik ben een man van 84 jaar en ik slaap slecht en ik gebruik nogal wat medicijnen. Heeft ontzuren voor mij nog wel zin? Ben wel erg moe.

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Beste Marinus, hoe meer verzurende dingen er zijn, waar medicatie doorgaans bij hoort, hoe meer ontzurend tegenwicht er in theorie nodig is. De vraag is of je het ook gaat merken in je klachten. Dat is helaas niet te voorspellen. Dat kan aan de ene kant komen doordat er dingen aan de hand zijn waar ontzuren geen of weinig invloed (meer) op heeft. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt door een disbalans in de neurotransmitters dan is ontzuren niet de meest effectieve manier om daar iets aan te doen. Het kan ook zijn dat er zo veel ontzuring nodig is dat het lang duurt voordat je op het punt komt dat het voelbaar wordt. Verder kan je bij medicatie niet alle kruiden en supplementen zo maar inzetten. Ruimschoots groenten eten en af en toe een ontzurende thee is over het algemeen geen probleem. Maar als je echt met de mineralen aan de slag wilt dan adviseer ik je om een persoonlijk advies in te winnen bij iemand die er verstand van heeft. Hartelijke groet, Susanne

      Antwoord
  3. Clara Coeling

    Ik heb veel last van dikke voeten en enkels.
    Wat is het beste wat ik kan nemen.

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Beste Clara, bij dikke voeten en enkels is er iets aan de hand met de vochtregulatie van het lichaam. Dat is een complex systeem en vraagt meestal een aanpak van meerdere kanten. Beginnen met ontzuren is voor de algemene gezondheid altijd een goed idee en kan wellicht ook specifiek bijdragen aan verbetering van de vochtregulatie, maar hou er rekening mee dat het misschien niet genoeg is om verbetering te zien in je voeten en enkels. Welke manier je met ontzuren kiest, maakt niet zo gek veel uit. Al ben ik wel groot voorstander van beginnen met het eten van meer groenten omdat je daarmee veel meer doet dan alleen ontzuren. Kies vooral datgene wat voor jou haalbaar is en wat je echt vol kan houden!

      Antwoord
  4. Dominique

    Dag Suzannze,
    Ik volg al jaren een bepaald eetpatroon zonder tarwe of gluten, geen lactose, weinig alcohol behalve af en toe een glas rode wijn, geen kant en klare etenswaren, geen voeding opgewarmd uit microgolfoven, enz….Maar wel heel veel groenten, veel kip (zuur), vis (zuur), rijst (zuur), amandelmelk (zuur), noten (zuur), zwarte chocolade (zuur)….. Ik heb de laatste tijd erg veel klachten en ik dacht het over een andere boeg te gooien en het principe van de ontzuring toe te gaan passen. Alleen vraag ik me een paar dingen af: wat met het ontbijt? Daar ik met een beetje fruit mezelf veel te slap voel en de dag echt niet door geraak.
    Ik eet erg graag boekweitgraan waar ik in de ochtend pap mee maak maar welke plantaardige melk is dan nog wel ok? Wat met bananen want die vind ik niet direct terug in de lijst.
    Kan het zijn dat mijn hartritmestoornissen ook door een te zuur lichaam komen? Volgens de cardioloog zijn het overslagen die niet gevaarlijk zijn.
    Ik zie heel graag je reactie tegemoet.
    Grtjes, Dominique

    Antwoord
    • Gea

      Goeiemorgen Dominic. Kijk, daar heb ik ook last van, en bij de cardioloog geweest, een hartkatherisatie gehad, maar ik blijf hartritmestoornissen houden, onze huisarts is er niet zo’n voorstander van, maar ik mag het proberen, en dan wil ik het graag in de vorm van thee, tussen de middag bij het brood.

      Antwoord
      • Dominique

        Dag Gea,
        Goed idee om dit te proberen. Laat je me weten als je resultaat hebt?
        Grtjes, Dominique

        Antwoord
        • Susanne Cruijff

          Beste Dominique en Gea,
          Hoe bevalt het ontzuren jullie tot nu toe? Hartritmestoornissen kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben. Ik ben heel benieuwd of het ontzuren jullie helpt!
          Mijn reactie is wat laat, dus ik denk dat je inmiddels wel een oplossing gevonden hebt voor je ontbijt Dominique, maar hier dan nog mijn ideeën. Je ontkomt er niet aan dat je ook verzurende dingen eet. Je hebt toch ook eiwitten en vetten nodig! Die moet je zeker niet te weinig gaan gebruiken omdat ze verzurend zijn. Pap van boekweit is een prima ontbijt. Het soort plantaardige melk zal de verzuring niet heel sterk beïnvloeden. Bananen zijn o.a. rijk aan kalium en laag in eiwitten en vetten en komen daardoor in het ontzurende lijstje: kan prima dus. Zelf vind ik het lekker om ’s morgens door mijn havermoutpap (verzurend), geraspte biet, pastinaak of wortel te doen voor wat ontzurend tegenwicht. Maar uiteindelijk kies ik zelf toch ook voor de stevige tegenhangers zoals AlkaGreens om even een goed ontzurend tegenwicht te bieden.

          Meer specifiek over de hartritmestoornissen kan het ook de moeite zijn om te kijken naar histamine en glutamaat. Dat zijn hele prikkelende stoffen die ook zonder een allergie, verhoogd aanwezig kunnen zijn in het lichaam. De effecten er van zijn voor iedereen wisselend, maar ik heb het in de praktijk wel meegemaakt dat ook de hartslag regelmatiger werd bij het verlagen van deze stoffen. Voor een goede begeleiding op dit vlak, kan je terecht bij orthomoleculair therapeuten die bekend zijn met de neurotransmitters.

          Hartelijke groet,
          Susanne

          Antwoord
  5. Josefien

    Beste,

    Ik heb hoge bloeddruk en gebruik medicijnen mag je de zuur base thee gewoon gebruiken?

    Mvg
    Josefien

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Beste Josefien,
      Het hangt af van welke kruiden er gebruikt worden in het theemengsel én hoeveel je er per dag van drinkt. Gember is bijvoorbeeld een natuurlijke ACE-remmer, net als groene thee, maar voordat dit merkbare effecten heeft op de medicatie moet je er wel érg veel van innemen. Andere kruiden om op te letten zijn zoethout en meidoorn. Over het algemeen zijn zuur-base theesoorten een mengsel van diverse kruiden wat de inname per kruid vermindert. Als je het bij één of twee kopjes per dag houdt, dan is er doorgaans geen reactie te verwachten maar het is altijd goed om even goed in de gaten te houden of er iets verandert als je de thee gaat drinken. Voor een advies op maat kan je het beste contact opnemen met je apotheker of huisarts. Hij/zij weet precies welke medicatie je neemt en kent jou, dan kan je daarna met een gerust hart aan de thee!

      Antwoord
  6. Rianne

    Hallo,
    Wij nemen het “zout” ’s avonds voor het tandenpoetsen in. Omdat het zulk hoor spul is. Is dat óók goed?
    J en R

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Beste J en R,
      Dat is ook prima!
      Groet, Susanne

      Antwoord
  7. Peter

    Dit jaar is geconstateerd dat mijn nieren nog maar 40% werken. Vorige week kreeg ik last van jicht.
    Voor mijn nieren ben ik onder controle in het ziekenhuis, er is werkelijk nooit gesproken over verzuring van het lichaam.
    Door jou stuk te lezen ga ik toch heel sterk denken dat mijn klachten daar vandaan komen.
    Wat kun je me aanbevelen Susanne

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Beste Peter, de rol van voeding bij jicht is met de jaren in een ander licht komen te staan. Bij jicht heb je last van het stofje urinezuur dan gemaakt wordt uit het aminozuur purine in de voeding. Purine is onderdeel van eiwit en zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen, rode wijn en bier ed. Vroeger werd geadviseerd om deze voeding te verminderen of te vermijden. Tegenwoordig lijkt het effect hiervan minder groot dan gedacht en wordt vooral teruggevallen op medicatie. Je nieren moeten normaal gesproken het urinezuur afvoeren. Met een beperkte nierfunctie is het risico groter dat er urinezuur ophoping en dus jicht ontstaat. Ik neem aan dat je een advies gekregen hebt over eiwitten in de voeding in relatie tot je nierfunctie. Ik zou in jouw geval altijd overleggen met je behandelend artsen en/ of diëtist en niet zelf gaan experimenteren, maar het minderen van de dierlijke producten ten gunste van plantaardige producten en met name groenten kan gunstig uitpakken. Je gaat dan meer basisch eten en doorgaans ook net wat minder eiwitten eten. Je dient natuurlijk nog wel aan voldoende voeding te komen, daarom is goede begeleiding essentieel. Je kunt altijd een orthomoleculair diëtist bij jou in de buurt opzoeken voor goede begeleiding. Succes!

      Antwoord
  8. John

    Ik wil graag ontzuren omdat ik gebukt ga onder een vervelende lichaamsgeur die ik, ondanks een goede lichaamsverzorging, schijn te hebben. Het gaat heel erg ten koste van mijn zelfvertrouwen.

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Beste John,
      Wat vervelend dat je daar last van hebt. Ik durf niet te zeggen of het ontzuren voldoende effect zal hebben op de lichaamsgeur, maar ik snap dat je het wilt proberen. Hoe dan ook doe je er veel goeds mee voor je lichaam en ik hoop dat het je brengt wat je zoekt!

      Antwoord
  9. Marian

    Heb getest in welke mate mijn lichaam verzuurd is en er kwam uit dat mijn lichaam zwaar verzuurd is, heb heel veel last van artrose, haaruitval, zou het voor deze klachten ook helpen als ik mijn lichaam ga ontzuren?

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Hoi Marian,
      Wat goed dat je je zuurgraad getest hebt zodat je weet wat je startpunt is. Bij het ontstaan van klachten spelen vaak meerdere factoren een rol waarvan verzuring er één is. Door te gaan ontzuren ga je vaak meerdere goede dingen voor je lichaam doen zoals meer groenten en fruit eten, mineralen aanvullen, afvalstoffen afvoeren etc. Het effect is daardoor vaak op meerdere fronten en kan zeker helpen bij je klachten!
      Haaruitval is wel een lastige hoor; denk hierbij ook aan stress, voldoende B vitamines en zink en mogelijke reacties op stoffen in je haarproducten. Je kunt de ingrediënten van je haarproducten eens opzoeken in deze database om te checken of ze helemaal oké zijn: https://thetruthaboutcosmetics.com/

      Antwoord
  10. Martin

    Klopt het dat overgewicht je lichaam ook verzuurd.
    Dus bij overgewicht afvallen goed helpt bij ontzuren.?

    Groet,
    Martin.

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Beste Martin, dat is een goede vraag want wat is de kip en wat is het ei? Een aantal dingen die het lichaam verzuren, zijn ook vaak een risico om overgewicht te krijgen. Ik denk dan aan geraffineerd eten, suiker, frisdranken, te veel eten in het algemeen, te weinig bewegen. De reden dat deze dingen overgewicht én verzuring kunnen veroorzaken zit in het verbruik van mineralen zonder zelf mineralen toe te voegen (dit geeft verzuring) en het veroorzaken van insulineresistentie (dit draagt bij aan verzuring en overgewicht). Als je dan eenmaal overgewicht hebt, weten we ondertussen dat dit een laaggradige ontsteking veroorzaakt in het lichaam en dat is dan een extra reden voor verzuring. Verzuring en overgewicht gaan dus vaak hand in hand.

      Op het moment dat je gaat afvallen, ga je vaak automatisch meer ontzurende dingen doen. Maar afvallen is geen garantie op ontzuring. Want als je tijdens het afvallen nog steeds te weinig mineralen binnen krijgt uit groenten en kruiden, word je wel slank maar niet minder zuur.

      Antwoord
  11. Allan

    Zeer nuttige informatie. En ook heel eenvoudig en helder gebracht. Hartelijk bedankt.

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Dank je Allan!

      Antwoord
  12. Monique

    Ik ben begonnen met bicarbonaat in een glas water elke dag. Ik heb nu vreselijke hoofdpijn en duizeligheid. Verder eet ik vrij normaal geen drastische veranderingen. Is dit normaal in het begin???

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Oops, het lijkt nu net alsof ik niet op Monique gereageerd heb destijds, maar dat is niet zo hoor 😉 Ik heb even direct contact met haar opgenomen destijds. In ieder geval is mijn advies als je zo heftig reageert om te stoppen en even de tijd te nemen om je weer normaal te voelen. Daarna kan je ontzuren weer opstarten maar kies dan een zachtere methode. De kruidenthee werkt bijvoorbeeld milder dan de bicarbonaat. Of verklein de dosering, bijvoorbeeld 1/4 theelepel en niet elke dag.

      Antwoord
  13. Ellie van de graaf

    Ik wil ook graag mijn lichaam ontzuren heb fibromialgy

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Goed idee om met ontzuren aan de slag te gaan, Ellie. Ik hoop dat de tips in het artikel je goed op weg helpen!

      Antwoord
  14. Agnes Colijn

    Goed dat je dit onder de aandacht brengt Susanne! Dit thema is in mijn beleving zwaar onderbelicht terwijl veel gezondheidsklachten verdwijnen bij een gezonde ph-waarde.
    Ik heb een paar artikelen van he gelezen en ben onder de indruk van je kennis! Volgens mij ben he heel erg in je element! Leuk om te zien! Hartelijke groet van Agnes Colijn

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Helemaal waar Agnes, de zuurgraad is een heel belangrijk aspect van gezond eten en leven. En bedankt voor het compliment!

      Antwoord
  15. Rob

    Duidelijk verhaal, leuk!

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Dank je wel!

      Antwoord
  16. cocky

    Mooie blog Susanne! Benieuwd naar de volgende!

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Dank je wel Cocky!

      Antwoord
  17. Marianne Zegers

    Heel duidelijk verhaal, dankjewel. Ik ben nu een tijdje begonnen met ontzuren met Alka producten. vanwege mijn fibromyalgie. Begin echt al vooruitgang te merken!

    Antwoord
    • Susanne Cruijff

      Wat fijn Marianne! Bij fibromyalgie is ontzuren inderdaad heel belangrijk, goed dat je die stap gezet hebt.

      Antwoord
  18. Karin Cruijff-Molenaar

    Mooi duidelijk verhaal, Susanne! En het is heel goed te doen; dat weten we inmiddels!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *